La comunitat autònoma espanyola amb menys habitants és la que té el taulell polític més desgastat. Els habitants de La Rioja hauran d’escollir els seus diputats en les eleccions autonòmiques 2023 després d’una legislatura carregada de guerres fraticides i de lluites internes; tant a la dreta com a l’esquerra. Sigui això un motiu o no, el 28-M arriba també amb unes enquestes que pronostiquen un empat entre l’esquerra i la dreta, on el futur de la governabilitat de la comunitat autònoma es decidirà per un grapat de vots.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

Quan no havia passat ni una setmana de les eleccions autonòmiques del 2019, la coalició entre Unidas Podemos i Izquierda Unida (només dos diputats en el Parlament autonòmic) ja va començar a dessagnar-se. Els dos representants van començar a negociar individualment les seves condicions per donar el seu suport a la socialista Concha Andreu perquè pogués governar. El PSOE va aconseguir d’aquesta manera presidir La Rioja; i la única diputada de Podemos, Raquel Romero, va entrar a l’executiu com a consellera d’Igualtat. El partit, però, va trencar amb la diputada, després que aquesta es negués a entregar part del seu sou a la formació morada. I des de llavors ha anat per lliure a l’hemicicle.

El PSOE, per la seva banda, també ha viscut crisis importants durant aquesta legislatura. La presidenta de La Rioja, Concha Andreu, tenia grans diferències amb el conseller de governança pública i també secretari general del PSOE a La Rioja, Francisco Ocón. Les diferències es van acabar ràpidament: va fulminar-lo del seu càrrec i, més tard, va rellevar-lo a la capitania regional del partit. No ha estat l’únic cap que ha tallat Andreu. La presidenta ha arribat a destituir en quatre anys de legislatura fins a sis dels nou consellers que va nombrar el 2019.

🗓️ Quan seran les eleccions municipals 2023 a Espanya?: data i tots els detalls

No se’n salva el PP. L’actual líder dels populars a La Rioja, candidat per a les eleccions del 28-M, és Gonzalo Capellán. Però es tracta d’algú col·locat des de Gènova, des de la cúpula del partit, a Madrid. Alberto Bretón, fins llavors líder del PP a La Rioja, no es va prendre gens bé la seva substitució i ara ha format un nou partit anomenat ‘Por La Rioja’. Les enquestes, no obstant, no presagien bons resultats per aquesta formació, almenys al Parlament autonòmic. Caldrà veure què passa als municipis, on la nova formació també pretén posar-hi algun peu.

Què preveu el CIS a La Rioja?

Tot plegat, a La Rioja tot està molt obert. El CIS pronosticava fa uns dies que el PP (14-15) té més números de guanyar les eleccions que el PSOE (13-14), però les forquilles estan ajustadíssimes, entre una i l’altra. I tot quedaria en l’aire, a més, en funció de què fan formacions com Podemos o Vox. El darrer baròmetre atorgava als morats una forquilla d’entre 2 i 4 diputats, i 1 o 2 per a l’extrema dreta. Ciutadans també desapareixeria del mapa de La Rioja.