La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha acusat l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) d'intentar dificultar l'acord final de la Cimera del Clima de l'ONU (COP28), que s'està celebrant a Dubai. "És repugnant que els països de l'OPEP estiguin pressionant per no arribar on s'ha d'arribar", ha afirmat Ribera en declaracions a la COP28, en referència al posicionament de l'organització en contra de qualsevol pacte que impliqui la reducció de l'ús dels combustibles fòssils

"No estem parlant de desfer-nos dels combustibles fòssils demà, però, tret que creem les condicions per reduir-los, seguirem desaprofitant milions d'euros en coses que danyen el nostre clima, perjudiquen el desenvolupament sostenible i, per descomptat, són força injustes", ha exposat la ministra.  Segons Ribera, el primer esborrany del Balanç Global de la COP28, que es va fer públic aquest divendres, és "molt vague" i la majoria de les accions que hi apareixen ja han rebut suport. "Necessitem ser més explícits, reduir la presència de combustibles fòssils i poder prescindir-ne", ha argumentat Ribera, que ha proposat garantir que les emissions comencin a baixar a tot estirar el 2025. "Hem de lluitar per aconseguir això i estem veient la contrareacció d'aquells que no volen comprometre-s'hi", ha afirmat.

Així mateix, la ministra espanyola ha concretat que la batalla "és marcar dates, percentatges i començar pel carbó". "Hi haurà una oposició forta, és obvi, però val la pena donar la batalla, val la pena deixar clar que és molt difícil crear condicions per a inversió massiva en aquesta transformació i al ritme que necessitem si seguim parlant encara de manera vaga", ha sostingut.

El futur dels combustibles fòssils, la gran incògnita de la COP28

Un dels objectius d'aquesta cimera internacional celebrada a Dubai és abordar el futur dels combustibles fòssils. Aquesta qüestió, però, genera una gran divisió entre els països: hi ha un bloc que reclama una proposta clara sobre l'eliminació d'aquests combustibles, mentre que un altre evita pronunciar-se al respecte. Des de la Unió Europea, així com els Estats Units i altres països en vies de desenvolupament, s'aposta per la seva fi, amb un posicionament d'acord amb l'evidència científica. Això és el que precisament han defensat el comissari d'Acció Climàtica de la UE, Wopke Hoekstra, i la representant de la presidència, la ministra espanyola, que han plantejat que la COP28 acabi amb un acord clar sobre aquesta qüestió perquè "no hi ha alternativa".

Per contra, altres grans països no han volgut mullar-se i no s'han posicionat respecte als combustibles fòssils. És el cas de Rússia, l'Índia, la Xina o l'Aràbia Saudí. De fet, els representants xinesos i saudís no han volgut ni intervenir en el debat sobre el futur dels combustibles fòssils. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!