L'aprovació de la quota basca aquest dijous al Congrés arribarà en un dels moments polítics més delicats per al Ministeri d'Hisenda, amb Ciutadans atiant la polèmica entorn del concert econòmic i en paral·lel que els barons del PSOE s'alcessin molestos pel fracàs del govern espanyol en la impulsió d'un nou model de finançament autonòmic –que Mariano Rajoy s'havia compromès a abordar abans que acabés l'any durant la conferència de presidents autonòmics del gener–, un fet que va obligar inclús el secretari general Pedro Sánchez a intervenir per calmar els ànims.

L'enfrontament va esclatar dimarts, quan el grup d'Albert Rivera es va oposar que la cambra tramités en lectura única la llei de la quota al·legant que era una "anomalia democràtica" el fet de "treure la veu" als espanyols en un tema que afectava la butxaca. Immediatament, el Partit Popular, PNB i Unidos Podemos s'hi tornaven acusant "d'oportunisme" i "populisme" Cs, ja que, segons recordava el portaveu basc Aitor Esteban, la Constitució i el Tribunal Constitucional només contemplen que es puguin presentar esmenes per tornar el projecte, no per a modificacions parcials.

Cs i Compromís s'oposaran a l'aprovació del concert basc aquest dijous al Congrés; Rivera, per la desigualtat entre territoris, Baldoví, pel finançament valencià

Però lluny de l'anècdota, la qüestió és que el partit taronja tradicionalment s'oposa al concert basc, en l'afany uniformitzador dels territoris de l'Estat. Això, tot i que els jeltzales han esdevingut l'altre soci indispensable de Rajoy per a l'aprovació dels pressupostos generals al llarg d'aquesta legislatura. I de fet, va ser la necessitat d'aliats allò que va empènyer la Moncloa a retornar a Euskadi la xifra de 1.400 dels 1.600 milions que el segon reclamava en concepte de liquidació de la quota des del 2007, a més de reduir en 500 milions d'aportació a les arques de l'Estat, aquest any.

Amb tot això, la polèmica es va estendre com la pólvora, davant el greuge comparatiu que Cs visibilitzava amb la quota basca. El portaveu de la formació valenciana Compromís Joan Baldoví es desmarcava de Podemos i se sumava a Cs en la negativa a donar suport a la llei aquest dijous. "No podem donar suport a una jugada per mantenir Rajoy a la Moncloa", deia Baldoví, denunciant que "fomentava la desigualtat" i assenyalant l'infrafinançament del País Valencià, que també va ser reivindicat en una manifestació massiva "per un tracte just" aquest dissabte a la seva capital

manifestació valència finançament 2 ACN

Amb la metxa encesa, un seguit d'autonomies del PSOE van alçar la veu per un millor finançament, un cop constatat l'incompliment del compromís adquirit per l'executiu central durant la reunió de presidents autonòmics del gener –que passava per presentar un projecte abans que acabés l'any. La líder andalusa Susana Díaz va urgir el ministre Cristóbal Montoro a tenir la "mateixa pressa" que amb la quota. Javier Fernández, líder asturià, va denunciar que el seu principat es quedés a la cua del model, alhora que el Partit Socialista valencià reclamava el "dèficit històric" a la comunitat.

Pedro Sánchez va trucar als barons per assegurar-se que s'aprovés la quota basca; Rajoy buscarà aliats a la comissió territorial pel nou finançament

Davant d'aquest escenari, i amb el risc que la quota no s'aprovés al Congrés, Pedro Sánchez va trucar a tots els barons per fer-los tancar files. El secretari general va instar-los a fixar una posició comuna sobre el finançament autonòmic i va assegurar que "faria allò que estigués a les seves mans" per pressionar Rajoy amb la idea que fes una proposta abans que acabés l'any. Inclús, a la direcció del PSOE admeten que fa temps alguns territoris van proposar posposar l'aprovació de la quota per fer-ho coincidir amb la tramitació del nou model de finançament autonòmic.

Tanmateix, el govern espanyol ja assumeix que el projecte comú haurà d'esperar al 2018, tot i que Rajoy espera que es faci "al més aviat possible". Per aquest motiu, a la Moncloa contemplen buscar suport a la comissió d'avaluació i modernització de l'Estat autonòmic –que reprèn aquest dijous els seus treballs. Mentrestant, Montoro denuncia que els valencians "plorin sobre la llet vessada", sense fer autocrítica perquè el mes de novembre el seu govern no hagi avançat en el nou finançament, tot i que l'informe de la comissió d'experts està presentat des del 26 de juliol.