El setmanari holandès De Groene Amsterdammer ha posat en dubte que el considerat cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils el 2017, l'imam Abdelbaki Es Satty, confident del CNI, realment estigui mort. En un documentat reportatge sobre el que va succeir aquells dies a Catalunya, la revista afirma que el mateix expedient de la investigació oficial ara s'ha vist que genera dubtes, i que Es Satty va ser declarat mort amb molta rapidesa. "Feia un doble paper?", es pregunta la publicació.

"Què li va passar exactament al líder de la cèl·lula terrorista, l'imam Abdelbaki Es Satty? Fins fa poc es creia que va ser la segona víctima mortal que es va produir en l'explosió de la casa d'Alcanar. Tres anys després, però, la seva mort és lluny de ser tan segura com les autoritats espanyoles sempre ens van voler fer creure. Els dubtes provenen d'una font insospitada: l'expedient de la investigació judicial", assenyala.

La revista recorda que 4 dies després de l'explosió d'Alcanar, el 16 d'agost del 2017, el ministeri de l'Interior va assegurar que Es Satty estava mort. Però afegeix que quan es va obrir el sumari la primavera passada es va veure que l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses de Barcelona, que es va encarregar de les anàlisis biològiques del cas, va afirmar en el seu primer informe del 21 d'agost que encara no havia identificat ningú. "Exactament al contrari del que el jutge va afirmar l'endemà, precisa. "Per què les presses del ministeri de l'Interior i del jutge per declarar mort Es Satty?", es pregunta obertament el setmanari.

Els dubtes són obvis. "En un dels informes, l'institut forense confirma la identificació de Youssef Aalla. Però el segon perfil d'ADN mai s'identifica com el d'Es Satty. "Sota cap circumstància el nostre laboratori té una identificació del propietari del perfil dos", afirma l'institut forense en l'informe final del desembre del 2017", afegeix.

De Groene Amsterdammer

"Els familiars volen saber la veritat", titula. "Es Satty feia un doble paper?", es pregunta

Segons el setmanari, també hi ha dubtes pel que han explicat testimonis dels fets. "Segons els testimonis, 4 o 5 persones eren a la casa d'Alcanar la nit de l'explosió. Així que el perfil d'ADN desconegut no té perquè pertànyer necessàriament a Es Satty. Entre les runes es van trobar tota mena de coses de l'imam, però no pas el seu telèfon. Testimonis presencials van declarar a la policia que van veure la camioneta blanca d'Es Satty allunyar-se a gran velocitat immediatament després de l'explosió. La camioneta va aparèixer tres dies després a la casa d'un carnisser amic de l'imam a Sant Carles de la Ràpita, no lluny d'Alcanar. Després de l'explosió, el telèfon d'Es Satty va rebre diverses trucades que van durar alguns minuts. I finalment: els cossos de tots els membres de la cèl·lula terrorista que van morir van ser recuperats per les seves famílies al Marroc. Excepte un, i no perquè no tingui família: Es Satty", indica.

La revista parla amb Javier Martínez, pare del petit Xavi, que va morir en l'atemptat de la Rambla, i que demana que s'aclareixin tots el fets.

I acaba el reportatge amb una frase enigmàtica de l'exministre d'Afers Exteriors José Manuel García-Margallo, pronunciada a finals del 2016: "El desafiament sobiranista de Catalunya és el més important, perquè d'una crisi se'n surt, un atac terrorista se supera, però la dissolució d'Espanya és absolutament irreversible".