No s'han mossegat la llengua. La revista britànica Prospect ha acusat l'estat espanyol de "cacera de presos polítics" en un contundent article sobre la persecució que fa Espanya de líders independentistes catalans publicat aquest dimarts, en el qual es parla del desig de l'Estat d'atrapar el president Carles Puigdemont i portar-lo davant dels tribunals.

"La cacera dels presos polítics d'Espanya" és el títol del text signat per Tom Canetti, periodista australià freelance establert a Barcelona amb més de 4.000 seguidors a Twitter i que cobreix l'actualitat de la política catalana i europea. El subtítol de la peça tampoc no es queda curt: "El tracte al líder català Carles Puigdemont aquesta tardor demostra que Madrid està provocant una crisi de l'estat de dret més àmplia".

Articulo revista británica Prospect sobre Puigdemont i presos políticos

Captura de pantalla de l'article publica per la revista Prospect / El Nacional

L'article fa voltes al voltant de la polèmica sobre el delicte de sedició a l'estat espanyol, especialment en el conflicte que genera entre la justícia espanyola i la justícia europea. A més, recorda com aquest delicte comporta l'existència de violència: una violència que no es va arribar a produir durant la celebració del referèndum de l'1-O, com a mínim per part del moviment independentista. De fet, el text acusa la policia espanyola d'agredir els votants i recull les paraules que Amnistia Internacional va fer servir per descriure l'actuació policial d'aquell dia: "Brutalitat".

Alhora, insisteix en el fet que la sedició no existeix com a delicte "ni a França, ni a Alemanya, ni a Bèlgica, ni a Itàlia". És per això que assegura Espanya va enviar un "desafiament" a la Unió Europea i les seves lleis mitjançant la detenció de Puigdemont a Sardenya, quelcom que es pot interpretar com una "cacera de presos polítics". "Sembla una amenaça al dret de la Unió Europa", assegura la peça.

Espanya, al nivell de Polònia i d'Hongria

Canetti ha aconseguit parlar tant amb el president com amb el responsable de comunicació internacional de Junts per Catalunya, Aleix Sarri. Per una banda, Puigdemont explica que l'Estat no va acceptar mai que fos escollit eurodiputat en les últimes eleccions al Parlament Europeu. Per una altra, Sarri assegura que cal criticar també Espanya per la persecució als independentistes: "Ja no és suficient criticar Polònia o criticar Hongria".

Prospect és una revista britànica fundada l'any 1995 per un periodista del Financial Times. La seva publicació és mensual i tracta sobretot qüestions d'actualitat política britànica, europea i nord-americana. En les seves pàgines han escrit alguns premis Nobel com l'economista Joseph Stiglitz o l'escriptora Toni Morrison. Actualment compta amb uns 55.000 seguidors a Twitter.

 

Imatge principal: El president Carles Puigdemont i el seu advocat, Gonzalo Boye, surten del tribunal de Sàsser / ACN