El jutge de Barcelona que investiga el suposat desviament de fons públics a Waterloo ha situat l'entorn de l'expresident Carles Puigdemont, entre ells el responsable de la seva oficina, Josep Lluís Alay, en la plataforma anònima Tsunami Democràtric, i l'ha remès a l'Audiència Nacional, segons ha avançat El Periódico.

En una providència, el titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, que segueix el rastre a l'entorn de Puigdemont en l'anomenat cas Volhov, s'ha inhibit en tot allò relatiu a les investigacions de la plataforma que va organitzar les protestes després de la condemna a la cúpula del procés, i ho ha remès al jutge de l'Audiència Nacional que ja anava darrere de Tsunami Democràtic.

En concret, el jutge envia al jutjat central número 6 de l'Audiència Nacional l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell, a qui la Guàrdia Civil situa en els seus informes a la cúspide de Tsunami, l'exdirigent de CDC David Madí i l'empresari del món la comunicació Oriol Soler, tots ells membres del denominat "estat major" de l'1-O.

El jutge també acorda remetre a l'Audiència Nacional les investigacions sobre Tsunami relatives a l'historiador Josep Lluís Alay, responsable de l'oficina de Carles Puigdemont i home de confiança de l'expresident, a qui acompanyava quan el març del 2018 va ser arrestat a Alemanya.

També figuren entre els investigats que ara el jutge envia a l'Audiència Nacional l'escriptor i empresari Josep Campmajó, de qui les intervencions telefòniques del cas Volhov han tret a la llum suposats vincles amb Tsunami; així com l'informàtic de Waterloo Jaume Cabaní, que suposadament va tenir un paper clau en la transferència de diners a Puigdemont, mitjançant criptomonedes, i en la creació d'una "república digital" per eludir els controls de l'Estat.

L'última dels encausats que el jutge de Barcelona envia a l'Audiència Nacional és Marta Molina, una militant d'ERC que, segons els atestats policials, utilitzava l'àlies de Mandela en les accions de Tsunami Democràtic.

Segons les investigacions, Molina era una persona de confiança de Xavier Vendrell i al costat del també investigat Josep Campmajó, àlies Canalla, formen el "nucli de confiança" de Vendrell. De fet, el jutge va detallar en una de les seves actuacions en el cas Volhov que Marta Molina tenia "responsabilitat" en l'organització d'accions de Tsunami Democràtic, entre elles les del clàssic entre el FC Barcelona i el Reial Madrid del 18 de desembre del 2019.

Arran de les escoltes telefòniques efectuades per la Guàrdia Civil durant l'any i mig en què la causa s'ha mantingut en secret, el jutge va considerar acreditat que Vendrell va exercir una activitat de "direcció i participació directa" en Tsunami Democràtic.

Segons el jutge, aquesta funció directiva de Vendrell es comprova en algunes de les seves afirmacions intervingudes, com "ja enviaré gent per protegir plaça Urquinaona" o "hem muntat un escenari a l'autopista".

Vendrell, líder del Tsunami

El magistrat considera acreditat el lideratge de Xavier Vendrell en el Tsunami, entre altres aspectes, perquè l'empresari Oriol Soler —que també va integrar el nucli dur que va organitzar a l'ombra l'1-O— li va dir que estava "a les seves ordres".

Sobre David Madí, que va ser un dels màxims col·laboradors de l'expresident Artur Mas, el jutge apunta que és considerat un dels ideòlegs de la Crida Nacional per la República —el partit impulsat per l'expresident Carles Puigdemont i dirigit per Jordi Sànchez—, i que en algunes de les converses intervingudes ironitzava dient que no sabia qui dirigia Tsunami Democràtic.

No obstant això, el jutge posa en relleu que, amb l'anàlisi de les comunicacions, es comprova que Madí està "perfectament informat" de les mobilitzacions i que es dedueix que coneix qui es troba darrere d'aquest moviment, "col·laborant-hi per posar el país enlaire", i afegeix que "les instruccions són molt precises".

De fet, segons el jutge, el coneixement que té Madí sobre Tsunami és tal que comenta a un interlocutor com s'organitzen en tres plataformes: Pícnic per la República, que és clandestí i que "quan hi ha una acció, van transmetent anar aquí o anar allà"; Tsunami, que és "la cosa gran" i fa veure que és una cosa "diferent" que Pícnic, i Anonymous, que s'encarrega de la vigilància.

Per entendre "completament" el paper de David Madí amb relació a la gestió i coneixement de les mobilitzacions, el jutge remarca que va advertir que durant el clàssic del 2019 "passarien coses" i que es va mostrar convençut que després de la inhabilitació de Torra —a qui insultava en els seus comentaris— no hi hauria "grans protestes", com "en efecte així ha estat", segons el magistrat.