El Consell d'Europa torna a carregar durament contra l'Estat espanyol. Aquest cop, l'organització s'ha fixat en la manca de protecció, i en alguns casos retrocés en els drets LGTBI. En un informe que es votarà dimarts vinent a l'Assemblea, el Consell critica "el discurs antitrans totalment hostil" que ha aconseguit infiltrar-se en "els nivells polítics més alts" de l'Executiu espanyol, i assenyala directament l'exvicepresidenta socialista Carmen Calvo, una figura que s'ha alineat clarament amb el feminisme trans-exclusiu. En el text redactat, el senador belga Fourat Ben Chikha repren el "bloqueig" dels socialistes a la Llei Trans, malgrat que estigui en concordança amb les recomanacions europees i que compti amb un "suport popular aclaparador", lamenta. A més a més, denuncien el repunt de la violència homòfoba a Espanya i la presència i de discursos d'odi contra la comunitat LGTBI als mitjans, a internet, als videojocs i a la música.

El discurs de Calvo

L'informe titulat Lluita contra l'odi creixent contra els LGBTI a Europaadreça de manera directa el que ha estat objecte de preocupació per la comunitat trans abans que Calvo fos destituïda: "La vicepresidenta del govern espanyol, va descriure el reconeixement legal de gènere basat en l'autodeterminació com un perill pels 'criteris d'identitat de 47 milions d'espanyols'". D'aquesta manera, denuncia "el discurs antitrans totalment hostil que recentment ha arribat als nivells polítics més alts", referint-se a l'Executiu de Pedro Sánchez, i afegeix com "els activistes trans subratllen que el discurs hostil dels nivells polítics més alts ha legitimat la violència contra les persones trans i la denegació de cures. A més, les organitzacions trans i no binàries han estat excloses dels debats polítics sobre aquestes qüestions, encara que són les primeres afectades", lamenta.

Delictes d'odi

D'altra banda, l'informe presentat a l'Assemblea destaca l'increment dels delictes d'odi violents contra la comunitat LGTBI, i recorda l'assassinat de Samuel: "A Espanya, un noi gai va ser colpejat fins a la mort a la Corunya, el juliol de 2021". A més a més, Ben Chikha denuncia com "els missatges d'odi dirigits a persones LGBTI" a través dels "mitjans de comunicació, Internet, videojocs i música" són un "problema continuat" a diversos estats membres, i inclou Geòrgia, Irlanda, Països Baixos, Macedònia del Nord, Portugal, Romania, la República Eslovaca, Espanya i el Regne Unit.