El número dos del Ministeri de l’Interior durant el mandat de Juan Ignacio Zoido, Juan Antonio Nieto, s’ha tret de sobre tota la responsabilitat sobre el fracàs de les investigacions per trobar les famoses urnes que es van utilitzar durant el referèndum de l’1 d’octubre del 2017.

Tot i que durant les setmanes anteriors el govern espanyol va assegurar de forma insistent que el dia 1 no hi hauria ni paperetes ni urnes, el fet és que finalment sí que hi va haver tant paperetes com urnes, cosa que va ser el fiasco policial més important d’aquella jornada.

Ara bé, en una entrevista a El Confidencial, Nieto ha donat la seva versió dels fets: la culpa va ser del CNI, és a dir, el Centre Nacional d’Intel·ligència, i no de la Guàrdia Civil ni del Cos Nacional de Policia.

De fet, Nieto és molt clar en aquest aspecte: “La Guàrdia Civil, fonamentalment, va confiscar tot el material electoral de propaganda, tots els llistats de cens que s'enviarien als col·legis, les planxes de publicitat, les paperetes que tenien preparades”, però afegeix que respecte a les urnes, “es pensava que estava controlat i després va resultar que no era així. Però he de dir que d'això no s'encarregaven les forces i cossos de seguretat de l'Estat”.

És a dir, Nieto defensa la feina feta al Ministeri de l’Interior i endossa la responsabilitat al CNI, que és un organisme depenent del Ministeri de Defensa. En un exemple d’insolidaritat entre ministeris, Nieto deixa clar que “el CNI tenia una investigació oberta sobre les urnes, que era molt àmplia, esperaven que donés resultats i finalment, doncs no...”.

Finalment, Nieto intenta justificar el fiasco assegurant que “fallar, fallem tots”, però deixa clar que la seva missió és “donar la cara” per la Guàrdia Civil, encara que sigui deixant a l’estacada el CNI.