El ple del Tribunal Constitucional s'ha reunit d'urgència aquest matí a les 10 per a estudiar si admet o no els tres últims incidents d'execució de sentència que el govern espanyol de Pedro Sánchez ha presentat contra els acords de la Mesa del Parlament en els quals es reitera la disposició a debatre sobre el dret d'autodeterminació o la reprovació a la monarquia. Previsiblement s'admetran a tràmit.

El Consell de Ministres va acordar dijous passat tornar al Tribunal Constitucional en entendre que les aquestes resolucions del Parlament  incompleixen dues provisions que va dictar el Tribunal Constitucional el 10 i el 16 d'octubre en les quals ja va advertir al president de la Generalitat, Quim Torra, al president del Parlament, Roger Torrent, i a cadascun dels membres de l'òrgan que dirigeix el Parlament de "les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en les quals poguessin incórrer" si s'ignoraven aquestes resolucions..

El tercer incident presentat és contra el rebuig de la mateixa Mesa de les sol·licituds de reconsideració que van presentar PSC, Cs i PP.

El 22 d'octubre passat, un cop la Mesa va admetre a tràmit una proposta de resolució que reitera el dret a l'autodeterminació, malgrat els avisos del Tribunal Constitucional, La Moncloa va anunciar que actuaria un cop fos aprovada pel ple, cosa que finalment no ha fet.