Els líders de la dreta i extrema dreta espanyola ja es coneixen personalment. Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal es van reunir la setmana passada a Madrid en secret, per primera vegada, des que el gallec lidera el Partit Popular. Segons expliquen fonts del PP, va ser una trobada “correcta”, que va durar “prop d’una hora” i que es va celebrar arran “d’una petició feta per VOX”. Fonts del partit ultra també l’emmarquen en “la normalitat” de dos líders polítics encara que es neguen a fer-ne públic el contingut.

El Partit Popular sí que va una mica més lluny. Asseguren que els dos dirigents “van compartir impressions sobre el context polític nacional "coincidint en part del diagnòstic de la situació” encara que “van diferir en la manera d’afrontar-lo”. La reunió privada Feijóo – Abascal forma part de la ronda de contactes que el líder popular ha engegat des que ostenta el poder a la seu de Gènova. Les mateixes fonts han explicat que Feijóo també s’ha vist amb la vicepresidenta segona i cap visible de la plataforma Sumar, Yolanda Díaz, amb el president d’Unió del Poble Navarrès (UPN), Javier Esparza, amb el líder de Coalició Canària (CC) i farà el mateix, durant el mes d’octubre, amb el president del Partit Nacionalista Basc (PNB), Javier Ortúzar.

“Dins d’un context de normalitat política, Alberto Núñez Feijóo podria establir altres reunions de caràcter privat amb altres dirigents de la política espanyola en les properes setmanes”, asseguren les mateixes fonts del PP. La intenció de Feijóo és teixir una xarxa de possibles aliances de cara a les eleccions previstes per a finals de 2023 i VOX, soci de govern a Castella i Lleó, hi té un lloc destacat. El cas és que el gallec ha de decidir quina relació manté amb l’ultradreta ara que s’apropen les eleccions municipals i en moltes comunitats autònomes. El PP es juga el poder territorial a partir del maig de l’any que ve. La filtració de la trobada agafa VOX amb el peu canviat. El partit d’Abascal viu la primera gran crisi interna pel desafiament que ha plantejat l’exdiputada Macarena Olona i, a més, ha caigut precipitadament a les enquestes del CIS tot i que prova de sumar-se a l’èxit de Giorgia Meloni a Itàlia.

El PSOE: una foto de Colón “d’incògnita”

Per la seva banda, els socialistes han reclamat saber si de la reunió el PP i VOX “han avançat en un pacte entre dreta i ultradreta, com ha passat a Itàlia”. Segons fonts del PSOE, “és sorprenent que es reuneixin pràcticament en la clandestinitat, com si fóssim davant d’una foto de Colón d’incògnit”.