Representants de tots els grups de l'oposició de l'Ajuntament de Badalona  han iniciat la primera reunió formal per a negociar una possible moció de censura contra l'alcalde de la ciutat, Xavier García Albiol, aquest dimarts, després de la seva aparició en els Papers de Pandora. 

Ho han fet després que diversos partits hagin demanat la seva dimissió perquè als Papers de Pandora figura que presumptament va tenir el poder general per a gestionar una societat a Belize. Tots els grups s'han posat d'acord per a fer la reunió. 

Més unitat a l'oposició 

El PSC, Guanyem Badalona, ERC, Badalona En Comú i Junts han iniciat les converses formals per presentar una moció de censura  i configurar un govern estable fins a final de mandat. 

Dels primers contactes entre els grups de l'oposició es desprèn ara una major unitat que fa un any i mig, quan Albiol va recuperar l'alcaldia arran de la dimissió del socialista Àlex Pastor i per la manca d'entesa entre la resta de partits.

"Lideratge compartit" 

Ara ningú discuteix que l'alcalde del nou govern hauria de ser Rubén Guijarro (PSC), però des de Guanyem reclamen que hi hagi un "lideratge compartit" i plantejaran solucions com podria ser crear una vicealcaldia.

L'alcaldia, el gran escull que el 2020 va impedir un acord d'investidura entre Guanyem i el PSC, retornant el tro municipal a Xavier Garcia Albiol, sembla ja superat. "Els contextos han variat i hem treballat molt per tornar a teixir confiances", admet la portaveu de Guanyem Badalona, Nora San Sebastián. El grup municipalista assegura que no posarà ara "línies vermelles".

"Una alcaldia bicèfala" 

Tot i això, el vot de Guanyem a la investidura de Guijarro no vol ser un xec en blanc. La formació que liderava Dolors Sabater a les eleccions municipals de 2019 vol que hi hagi un lideratge compartit amb el PSC i que el pes dels dos principals partits de l'oposició es visualitzi en la configuració del futur govern.

San Sebastián posa sobre la taula algunes solucions perquè Guanyem se senti còmode en l'acord, com podria ser la implantació d'una "alcaldia bicèfala" o una vicealcaldia. "Hi ha fórmules diverses i hem de treballar perquè es reconegui el lideratge de les dues forces", explica San Sebastián.

"La situació més greu"

Des de Guanyem asseguren que tots els partits de l'oposició estan "confabulats" per arribar a aquest acord "sí o sí" i així ho corroboren també la resta de portaveus municipals. "És la situació més greu de la història de la democràcia a Badalona", recorda el líder socialista, Rubén Guijarro, que recorda que Albiol ha mentit "reiteradament" sobre els Papers de Pandora.

Malgrat l'aparent bona sintonia, Guijarro rebutja la idea plantejada per Guanyem i ha titllat de "frivolitat" que la negociació s'iniciï plantejant una vicealcaldia. "El moment a Badalona és suficientment greu com per no pensar en personalismes, en càrrecs o en cadires", ha etzibat l'alcaldable socialista.

Guijarro demana calma 

Guijarro entén que és el moment que Albiol deixi la institució per "treure la corrupció del PP" de l'Ajuntament, però demana "calma i prudència" en la negociació. "La ciutat està situada en l'escàndol i en la vergonya", assegura, i és responsabilitats dels grups de l'oposició que aquesta vegada "surti bé".

Els partits tampoc s'han fixat terminis per a l'acord, però hi ha una coincidència quasi unànime que l'acord s'hauria de poder segellar a principis d'aquesta setmana o, com a tard, a principis de la següent. Dimarts vinent, Badalona celebra el ple ordinari del mes d'octubre i podria ser el darrer d'Albiol com a alcalde si les negociacions fructifiquen.

Albiol contraataca

En un missatge de Twitter, aquest mateix dimarts Albiol ha acusat l'oposició de voler "destrossar els avanços aconseguits en any i mig d'alcaldia" amb una moció de censura.

S'ha dirigit especialment al PSC i Guanyem Badalona, assegurant que "van destrossar" la ciutat entre 2015 i 2020 - sota les alcaldies de Dolors Sabater (Guanyem) i d'Àlex Pastor (PSC)- i ha recordat que aquestes forces no van aconseguir un acord per a governar després de la dimissió de Pastor.

albiol

Imatge principal: L'oposició de Badalona reunida per negociar la moció de censura / ACN