L'ordre del secretari del Parlament, Xavier Muró, de retirar l'acta de diputat al president Quim Torra ha agreujat encara més les diferències entre JxCat i ERC i ha posat, de nou, en risc la legislatura. Tot i les diverses reunions que han tingut lloc aquest matí entre els grups independentistes –tant junts com per separat– no han aconseguit trobar una "sortida consensuada" abans de la reunió de la Mesa d'aquest migdia, que ha començat a quarts d'una del migdia amb una forta tensió entre els representants dels dos partits de Govern. 

JxCat considera que no són els lletrats del Parlament qui han de prendre aquesta decisió i posen tota la presió sobre el president de la cambra, Roger Torrent, a qui insten a mantenir Torra com a diputat i amb dret a vot. Fonts de la formació avisen que està en qüestió si el Parlament està "en mans de tècnics o dels ciutadans" i defesen que la "la decisió final és política del Parlament i del seu màxim representant, que és el president".

Per contra, ERC demana a la resta de forces independentistes trobar una "sortida consensuada" per aconseguir un doble objectiu: defensar Torra i salvaguardar les votacions al Parlament. Els republicans criden a "defensar el president i revertir la situació imposada pel TS i la JEC tan aviat com sigui possible", ja que consideren que el "càrrec de president està blindat, però cal treballar perquè també pugui votar". Per altra banda, també demanen "protegir la institució garantint la seguretat jurídica i preservant la validesa i eficàcia de les decisions que s’aprovin al Parlament de Catalunya".

Seguirà ampliació