Primer per la moció de censura i ara per problemes tècnics. El comitè d’investigació europeu del cas Pegasus ha suspès per qüestions tècniques la trobada virtual amb els membres de la comissió de Defensa del Congrés dels Diputats prevista per a aquest dimarts al matí. La cita ha arrencat amb normalitat però s’ha interromput de cop perquè els serveis d’interpretació del Parlament Europeu no rebien so de qualitat des de la cambra baixa i no podien fer la traducció adequada. Al cap d’un quart d’hora d’espera, el president de l’eurocomissió, Jeroen Lenaers, ha finalitzat la reunió mostrant “una gran decepció”. “No és el primer cop que ens hem topat amb aquests problemes”, s’ha lamentat Lenaers, que ha proposat que els eurodiputats enviïn preguntes per escrit als parlamentaris espanyols.

 

A l’altra banda del fil, el president de la comissió espanyola, el popular José Ignacio Echániz, també ha desitjat “trobar una altra via per connectar” al llarg “d’aquesta setmana o la següent” ja sigui mitjançant preguntes escrites o mitjans digitals. Davant la inoperància, des de Madrid, un dels diputats espiats, el cupaire Albert Botran, ha proposat fer la sessió en anglès. Segons ha explicat a Twitter, un altre parlamentari ha contestat: "Esto es el Parlamento español y aquí se habla en español”.

 

Un cop suspesa la reunió, la ponent, la neerlandesa Sophie in’Veld, ha demanat la paraula per queixar-se públicament i visiblement enfadada pels problemes de connexió que habitualment pateix el Parlament Europeu. “S’ha de trobar la solució perquè passa 9 de cada 10 vegades”, ha remarcat la redactora, que ho ha trobat “molt frustrant”.

El Congrés es disculpa

Abans que afloressin els problemes tècnics, José Ignacio Echániz, ha demanat disculpes als eurodiputats per la suspensió de la reunió prevista per dimarts de la setmana passada al Congrés dels Diputats. Ha explicat que estava programat un recés en la moció de censura a la 1 del migdia. “Desgraciadament l’ús dels temps en la moció va fer que haguéssim de posposar-ho i el moment del recés va coincidir amb la sortida dels eurodiputats”, ha justificat Echániz. En la primera intervenció des de Brussel·les, Lenaers ha disculpat els seus homòlegs espanyols i ha recordat que, tot i la plantada, van rebre una “hospitalitat exquisida” a la cambra baixa. “Vam considerar que aquesta reunió tenia un valor afegit i hem pogut encaixar-la al calendari”, ha constatat el president de la comissió europeu abans que hi hagués problemes amb la interpretació.

D’aquesta manera, els eurodiputats no s’han pogut refer de la plantada de la setmana passada. La comissió de Defensa del Congrés va suspendre la reunió perquè, en paral·lel, s’estava celebrant el debat de la moció de censura de Vox contra Pedro Sánchez. La delegació europea va estar dues hores esperant a la Sala Constitucional i, al veure que els parlamentaris no hi assistien, van anul·lar la reunió perquè havien de comparèixer davant de la premsa.

Veto a la pregunta de la CUP

En paral·lel, la CUP ha denunciat que el Congrés els ha vetat una pregunta parlamentària a la ministra de Defensa, Margarita Robles, sobre la suspensió dimarts passat de la reunió entre els eurodiputats de Pegasus i la comissió espanyola. Els anticapitalistes han explicat que divendres passat van registrar un canvi i que volien preguntar a Robles: “Com és de plena una democràcia que planta una missió del Parlament Europeu?”. Segons els cupaires, la mesa els ha notificat que no l’ha admesa perquè “no és d’extrema actualitat”. “Ho tracten com un incordi d’uns quants independentistes, en comptes d’entendre que és una qüestió que afecta els fonaments democràtics", ha afirmat la diputada de la CUP, Mireia Vehí. Per la seva banda, fonts de la mesa argumenten a ElNacional que es pot modificar la pregunta a la sessió de control si està relacionada amb qüestions d'actualitat que succeeixen entre dijous i dilluns. En aquest cas, la suspensió de la trobada va passar dimarts de la setmana passada i, per tant, fora del termini.