Hi ha qüestions que ultrapassen les antipaties que puguin haver llaurat eterns adversaris polítics i obliguen a aparcar rivalitats per remar conjuntament per la causa. És el que s'han conjurat a fer ERC, PSC, Junts, la CUP i els comuns per arraconar l'extrema dreta al Parlament de Catalunya i reduir al màxim la seva visibilitat. Les cinc formacions, que sumen 115 diputats, s'ha reunit per primera vegada aquest dimecres al Parlament per bastir un front comú per "aïllar el discurs d'odi de Vox". Les parts coincideixen a assenyalar que ha estat un contacte "fructífer". Cs i el PP se'n desmarquen

Els grups parlamentaris s'han citat al migdia, aprofitant que durant tot el dia hi ha activitat a la cambra catalana, en el marc de la Diputació Permanent. La trobada ha servit, segons han informat els partits presents, per avançar en l'elaboració d'una estratègia conjunta per minimitzar l'impacte de la ultra dreta a la cambra catalana. La setmana vinent tornaran a veure's per concretar els detalls del cordó sanitari. 

Totes les forces independentistes i els comuns han fet públic el mateix comunicat conjunt. Els socialistes, però, han preferit fer-ne un de propi i enviar-lo abans que els sobiranistes. El to és menys entusiasta, no valoren el contingut ni els avenços que s'han produït. El que sí incorporen és que han presentat les seves propostes en relació a aquesta matèria, que ja van enviar a la resta de grups i van anunciar als mitjans de comunicació

Precisament la setmana passada va viure's una cursa entre alguns dels partits presents a la reunió d'avui per liderar el pacte antifeixista al Parlament. Finalment, sembla que tots han fet l'exercici d'aparcar el protagonisme i posar-se a treballar per l'objectiu compartit de silenciar Vox. 

Com a quarta força al Parlament, sobre el paper als d'Ignacio Garriga els correspondria un lloc a la Mesa. Una de les accions que comportarà el cordó sanitari és que s'impedirà que això pugui passar. A banda, entre els punts que s'han abordat hi ha el compromís de no interpel·lar directament els diputats de Vox per evitar obrir torn d'al·lusions i que els aprofitin com a altaveu. 

Vox aspira a fer-se sentir

Vox és conscient que malgrat ser el quart grup al Parlament, amb 11 diputats poca cosa podran fer. El mateix Santiago Abascal reconeixia fa uns dies que és pràcticament impossible que obtinguin victòries parlamentàries. I és que ni que convencessin Ciutadans i el PP, que tenen 6 i 3 escons cadascun, només arribarien als 20, a anys llum de la majoria absoluta. 

El seu objectiu no és aprovar iniciatives al Parlament, sinó fer servir la cambra catalana com a tribuna per fer-se sentir i que la seva veu arribi "a tots els racons de Catalunya". De fet, aquest és el modus operandi que Vox està seguint al Congrés dels Diputats, on aprofita cada finestra d'oportunitat per injectar el seu missatge racista, xenòfob i masclista. 

A la imatge principal, Ignacio Garriga i Santiago Abascal, a l'arribada d'una compareixença conjunta la setmana passada a Barcelona. / ACN