El Govern de la Generalitat celebrarà una reunió extraordinària del Consell Executiu aquesta tarda, a les 18,30 hores, per aborda la conveniència de demanar la declaració d'estat d'alarma arran de la pandèmia del coronavirus. L'estat d'alarma hauria de permetre al Govern tenir marge per aprovar el toc de queda a Catalunya. El Govern farà públiques les conclusions de la reunió en una roda de premsa a les 19,30 hores en què intervindran el vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència, Meritxell Budó.

L'executiu català es reuneix després que el lehendakari Iñigo Urkullu ha demanat aquesta tarda que es declari l'estat d'alarma a Euskadi i que la gestió de la pandèmia quedi en mans dels presidents autonòmics. Euskadi ha estat la primera comunitat de l'Estat que ha demanat que s'imposi l'estat d'alarma al seu territori.

A finals d'agost, el president espanyol, Pedro Sánchez, va oferir la possibilitat d'aplicar aquesta mesura per territoris a aquelles comunitats autònomes que ho sol·licitin.

Reunió amb el ministeri

La demanda d'Euskadi es produeix després del debat obert entre les comunitats i el govern espanyol arran de la petició de toc de queda d'alguns territoris. El ministre Salvador Illa va advertir dimarts que aquesta mesura requereix una cobertura legal a partir de l'estat d'alarma, la qual cosa requeriria del suport dels grups parlamentaris al Congrés.

Això no obstant, la reunió que el ministre va celebrar ahir amb els consellers de Salut es va tancar amb la decisió d'ajornar la petició del toc de queda

Durant aquella reunió, Vergés va reclamar "les eines jurídiques habilitades per poder-les aplicar quan el Govern de Catalunya ho decideixi", segons van explicar fonts de la conselleria. Així mateix, va demanar un informe jurídic sobre el paraigua legal que pot donar cobertura al toc de queda.

Divisió al Govern

La reunió del Govern se celebrar en ple debat intern sobre la conveniència d'establir el toc de queda per tal de permetre la reobertura de bars i restaurants durant el dia. Aquesta proposta, que divideix els socis de Govern, ja es va fer pública ahir amb unes declaracions públiques del conseller d'Interior, Miquel Samper, que va defensar aquesta possibilitat tot i les reticències mostrades des de Salut.

Aquest divendres ha estat el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, qui ha defensat la reobertura de bars i restaurants a partir d'un toc de queda que garantís la reducció de la mobilitat durant la nit.