Els presidents dels grups municipals del PP, Cs i PSC han reclamat que el retrat del Rei presideixi el ple de l'Ajuntament de Barcelona, com obliga una sentència judicial, mentre que la CUP adverteix que si es col·loca, el trauran.

La Delegació del govern espanyol a Catalunya va requerir la col·locació de l'efígie del rei Felip el juliol del 2015, després que l'Ajuntament de Barcelona retirés el bust de Joan Carles I adduint que no representava la figura actual del cap de l'Estat.

En roda de premsa, el president del grup del PP, Alberto Fernández, ha recordat que llavors "el govern Colau va rebutjar en ple municipal la proposta del PP perquè el bust de Joan Carles I fos reemplaçat pel del Rei", però que ha de "complir la llei, les sentències judicials i guiar-se pel respecte institucional i a la simbologia de l'Estat: la bandera d'Espanya i la Corona Reial, per això ha de reposar la imatge del Rei al saló de plens de l'Ajuntament de Barcelona".

En la mateixa línia, s'ha manifestat la presidenta del grup de Ciutadans, Carina Mejías, per a qui mostrar la imatge del Rei en un lloc preferent del saló de plens "és llei" i "ara no només llei, sinó sentència". "El compliment de la llei és una obligació, no una opció", ha advertit Carina Mejías, que ha reclamat al govern d'Ada Colau que deixi de fer "cas omís" al reglament.

De la seva banda, el president del grup municipal socialista, Jaume Collboni, ha assenyalat que "les lleis estan per aplicar-se" i "una resolució judicial s'ha de complir". Per a Collboni, com en el primer tram del mandat, en el govern d'Ada Colau hi ha "excés de gesticulació i de debat sobre els símbols i falta de gestió de la ciutat", i és "una vergonya que ho hagi de dir una jutgessa".

CUP: "Si la posen, la traurem"

Al contrari de les opinions manifestades pels tres grups constitucionalistes, la regidora de la CUP Eulàlia Reguant ha reclamat al govern municipal que recorri la sentència, cosa que pot fer fins al pròxim 27 de març, i que "no acati". "Si la posen, la traurem", ha advertit la regidora de la CUP en referència a l'efígie del Rei al saló de plens.

A més, la regidora de la CUP s'ha mostrat convençuda que la sentència que demà està previst que faci públic el Tribunal d'Estrasburg sobre les sentències per la crema de fotos del Rei "obrirà noves vies de defensa de la llibertat d'expressió d'aquests atacs judicials".

De la seva banda, el portaveu del grup del PDeCAT, Jaume Ciurana, ha assenyalat que amb aquest contenciós sobre la presència del retrat de Felip VI al saló de plens "només es busca el conflicte".