Arsenio Fernández de Mesa, director general de la Guàrdia Civil, s'ha fet fer un retrat com els generals del segle XIX. Tot i ser un càrrec civil, el director general, amic personal de Mariano Rajoy, vol passar a la posteritat amb uniforme i galons. Per això s'ha fet fer el retrat, que tots els seus antecessors tenen, amb la banda de la Gran Cruz Naval. Una condecoració de la qual només en poden fer ús els militars quan porten l'uniforme de gala. 

Fernández de Mesa no porta uniforme, però sobre el jaqué s'ha penjat les medalles, porta la vara de comandament i la banda, que no li pertoca pel seu càrrec i condició de civil. 

El retrat es fa amb motiu del canvi de director general de la Guàrdia Civil. Tots els predecessors de Arsenio Fernández tenen el seu oli exposat a la seu central de l'Institut Armat. Encara no ha deixat el càrrec, però el quadre està a punt per formar part de la galeria. Ni tan sols està clar si cessarà. Tot depèn del que decideixi el nou ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, que substitueix Jorge Fernández Díaz. El retrat, però, ja circula entre els comandaments de la Guàrdia Civil, i ha creat un cert malestar pel fet que un civil llueixi condecoracions només per a militars.

Cap dels antecessors de Fernández de Mesa ha tingut, tampoc, en el retrat la bandera espanyola. Anaven amb americana i corbata i sense cap gest ni símbol militar, sinó que tenen un posat natural.