Marta Madrenas es queda sense parlar en català. La diputada de Junts es trobava aquest dijous a la comissió mixta per a la Unió Europea del Congrés dels Diputats quan, a l'hora d'intervenir durant el seu torn de paraula, ha volgut emprar el català. Tot plegat, tenint en compte que el reglament de la cambra baixa espanyola va modificar-se recentment. A mitjans de setembre, la majoria progressista va donar llum verda a tramitar de manera exprés la reforma del reglament per la normalització lingüística del català, l'euskera i el gallec, arran de l'acord entre Junts i ERC amb el PSOE, a canvi de fer Francina Armengol presidenta del Congrés.

Ara bé, malgrat l'avenç en les sessions plenàries, a les comissions parlamentàries aquesta novetat encara no ha estat possible, ja que no existeixen els mitjans necessaris per a la traducció simultània. Així ho ha recordat el president de la comissió, Francisco José Conde, del Partit Popular, quan Madrenas ha informat que volia parlar en la seva llengua.

 

"Molt bona tarda, moltes gràcies", ha dit, en català, per aleshores passar al castellà. "Vull anunciar que faré tota la meva intervenció en català", ha dit, abans de recordar-li al president de la comissió que ja ho havia informat anteriorment. Per tal de facilitar la feina als companys diputats, Madrenas havia portat una còpia de la seva "brevíssima pregunta" en castellà per tal de poder respondre-li i que no se sentissin "en indefensió". "Vaig a procedir a iniciar-la", ha dit, abans d'intentar arrencar.

"No, ho sento senyora Madrenas, però si utilitza el català no tindrà la paraula", ha replicat Conde. Aleshores, la diputada juntaire ha preguntat per quin precepte legal no li permetia fer ús del català perquè estava "limitant" els seus drets lingüístics. "Com bé sap, per poder utilitzar el català es requereixen els mitjans necessaris perquè tots els membres de la comissió puguin entendre la llengua. En aquest cas no hi ha traducció", ha assenyalat el president, qui també ha remarcat que ell desconeix el català, com també la majoria de la resta de membres. Finalment, i després d'un tens estira-i-arronsa, Madrenas ha iniciat la seva intervenció en català, abans que Conde li hagi retirat l'ús de la paraula.

Amb la presidència del PSOE, el català sí es permet

Justament aquest matí, el català ha estat protagonista en una altra comissió, la de Justícia, la qual ha acollit la compareixença del ministre Félix Bolaños. El diputat de Junts Josep Maria Cervera ha intervingut en català i el president de la comissió, del PSOE, ho ha permès, havent entregat prèviament una còpia en castellà de la seva intervenció.