Sensació agredolça en els diaris de l'Estat espanyol. Uns s'autofeliciten, es pengen la medalla i s'atribueixen els "mèrits", d'altres continuen carregant contra l'independentisme i alguns ho barregen tot. Els diaris de Madrid van atapeïts de noves perles contra el president Carles Puigdemont, uns per proposar Jordi Sànchez candidat a la Presidència de la Generalitat —a qui ja donen per "inelegible"—, i altres per persistir en la idea de formar un Consell de la República a Brussel·les i continuar figurant com a "president en l'exili", i tornen a la càrrega amb les mateixes amenaces de sempre: la prevalença de la llei per damunt de tot i l'actuació judicial perquè, insisteixen, la Justícia de l'Estat no tindrà cap problema a continuar tirant a la seva manera de la Constitució espanyola per continuar posant bastons a les rodes els líders independentistes i, així, "acabar amb el deliri".

Mentre el PP va treure pit ahir de la renúncia provisional de Puigdemont, la premsa espanyola es mostra desesperançada lamentant-se que el "conflicte", el "bucle" i la "rebel·lió" persisteixen i continuen carregant fort contra els passos que van fent els polítics catalans per intentar formar Govern i desbloquejar la investidura. Precisament per això, insten la Justícia a continuar actuant accelerant la via de la "neteja" al Parlament a través d'inhabilitacions i condemnes fermes que apartin les personalitats del procés de la primera línia de la política. De fet, si desapareixen de l'esfera pública, millor que millor.

Això sí. Brindant uns arguments o uns altres, tots coincideixen a advertir que "l'intent colpista" es va "desemmascarant" i fins i tot alguns insisteixen en la idea que aquest camí portarà a tots els dirigents sobiranistes a la presó.

L'estafa

Convençuts que "el separatisme es riu de la democràcia, de l'autogovern i dels ciutadans", El País no té cap problema a titular el seu editorial "Estafa a Catalunya" i ho fan sota l'argument que, encara que "la justícia determinarà si hi va haver decisions il·legals", l'independentisme "s'ha burlat de la ciutadania" mentre "erosiona les institucions catalanes que garanteixen l'autogovern".

El pitjor, tanmateix, arriba a la meitat del text, quan el diari citat posa a sobre de la taula que la idea de formar un doble Govern —un a Barcelona i l'altre a Bèlgica— és "el somni, en definitiva, de tot moviment totalitari".

Malgrat que a la seva portada d'avui no dediquen tant d'espai a la qüestió catalana, sí que deixen anar que "Puigdemont renuncia i dona el relleu a Sànchez, un altre d'inelegible", mentre insisteixen en el plantejament que fa temps el bloc independentista català "menysprea els ciutadans i torpedina les institucions de l'autogovern i, per tant, les bases de la democràcia representativa".

Una democràcia que, segons el seu parer, està sent paralitzada pel "bloqueig de l'autogovern"; això sí, no per part del govern de Mariano Rajoy a través de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola, sinó que és el "secessionisme" el responsable de "sortejar les regles del joc".

Precisament per això, adverteixen que si no desbloquegen la investidura, no s'acabarà amb el 155, però subratllen que aquesta és "una estratègia que alimenta el seu explotat victimisme, solemnitzat ahir amb els seus vots en el Parlament".

Un conjunt de situacions que qualifiquen de "frau monumental en el qual continuen empenyorats" i que demostra, sempre segons la visió del rotatiu citat —que oblida per complet que l'executiu del PP no ha donat mai llum verda al dret a decidir a Catalunya—, que els líders independentistes "no respecten les normes bàsiques de convivència democràtica".

Fantasma

La Razón bateja el seu editorial "Puigdemont, un fantasma a Flandes" i ho fa afirmant que l'independentisme ha estat "incapaç d'assumir el que ja sap fins a l'espanyol menys avisat: que el cop independentista ha fracassat i que l'aplicació de la Llei i la Constitució no són opinables".

Ara bé. El "pas al costat" del president no és garantia que el procés hagi acabat, sinó al contrari. El diari de Francisco Marhuenda adverteix que això "no busca més que mantenir la tensió i l'enfrontament amb les institucions de l'Estat".

Això sí. Aplaudeixen que Puigdemont, a qui defineixen com "l'hoste de Waterloo", "acabi difuminant-se entre les bambolines de la història menor de Catalunya", mentre avisen que "qualsevol acte positiu que vulneri les lleis acabarà amb els seus responsables a la presó".

Aquest diari aprofita l'ocasió per aconsellar a Puigdemont que faci "un pas enrere" per a, així, "deixar d'entorpir amb les seves ambicions personalistes la futura Administració de Catalunya" i l'amenacen recordant-li la força que té l'Estat espanyol perquè, subratllen, "si no ho fa ell per la seva pròpia voluntat, seran els fets els que el posin al seu lloc".

La prolongació del desafiament

El Mundo comença el seu editorial advertint que "ningú no interpreti la retirada de Puigdemont de la cursa per a la investidura com el final del conflicte", sinó que deixen anar sense pèls a la llengua que aquest pas al costat provisional del president "era la premissa perquè la rebel·lió pogués continuar, amb el retorciment habitual".

Sense tenir en compte en cap moment la presumpció d'innocència, així com que està en presó preventiva, aquest diari insisteix en la idea que Sànchez és "inelegible" i assegura que això és només una mostra més que, encara que Puigdemont "es rendeixi", "es prolonga el desafiament".

Segons apunten, "els dirigents separatistes no són tant necis com murris" perquè, assenyalen, "el que fan és posar a prova a l'Estat per veure fins on els deixa arribar aquesta vegada", motiu pel qual citen els líders independentistes a "assumir el seu fracàs d'una vegada i per pròpia iniciativa, aclarint així l'horitzó per formar un Govern legal, que en democràcia és el mateix que un Govern legítim".

Tanmateix, no es mostren massa esperançats. I és que, segons la seva opinió, l'actitud del president del Parlament, Roger Torrent, demostra que "la seva pèrdua del sentit de la realitat és tan aguda o el seu tacticisme tan irresponsable com per perpetuar el conflicte amb l'Estat, al preu de continuar privant d'autogovern tots els catalans", mentre insten la Justícia a "recordar-los" que "la llei prevaldrà".

Prostituir la sobirania

Per a l'ABC, el pas al costat de Puigdemont i la proposta de Sànchez com a candidat és una mostra més del "bucle immoral a Catalunya" i del "deliri" que ha conduït el president "fent ostatges d'aquest despropòsit a tots els catalans".

Segons el seu parer, el ple d'ahir del Parlament va demostrar que "per evitar incórrer en delictes", així com per "aparentar alhora que continua viu un procés que va morir l'1-O", "prostitueixen la sobirania de tots els catalans".

I no només això. També exemplifica que els dirigents sobiranistes no han deixat d'un costat la independència i consideren que el primer ple de la XII legislatura va ser "l'enèsima burla a l'Estat de Dret" amb un president que "ha preferit fugir de Catalunya en lloc de donar la cara pel seu cop d'Estat".

Per tot això, el diari citat situa el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena a "procedir a «netejar» el Parlament amb els processaments i inhabilitacions que per llei corresponguin", encara que es lamenten que les actuacions judicials "els fan la feina per aparèixer després com a víctimes obligades a girar full".

Resistència a l'enterrament

De la seva banda, El Español carrega contra la idea de Puigdemont d'"intentar manar via Sànchez" i sosté la idea que el president "es resisteix a ser enterrat" perquè el pas que va fer ahir, sempre segons el parer del diari citat, només demostra que "vol continuar sent tractat com la primera autoritat de la inexistent república independent de Catalunya".

Elogiant irònicament l'actitud de Puigdemont perquè assenyalen que "la seva tenacitat és ridícula però resulta congruent amb el seu deliri" perquè amb el "seu patètic missatge d'abdicació d'aquest dijous, el preu dels somiejos de Puigdemont és la congelació sine die de la legislatura i la perpetuació del 155".

I és que per al diari de Pedro J. Ramírez "és difícil creure que càrrecs electes de la Generalitat es prestin al teatret de formar una estructura paral·lela i antagònica a la font de la seva legitimitat", al mateix temps que avisa que "la seva previsible retirada provisional fa sospitar que no li faltaran incondicionals disposats a fer el ridícul mentre ell es resisteix a ser enterrat políticament".