La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, va assegurar dimecres, en la seva intervenció en el Senat, que es retiraran les condecoracions de l'expolicia franquista Antonio González Pachecho, conegut com Billy el Niño, mort als 73 anys, per coronavirus, la setmana passada.

Calvo assegura que es modificarà la llei per poder retirar "post mortem" totes les medalles que va rebre, les quals li van permetre un increment del 50% en la seva pensió.

Davant la Comissió Constitucional de Senat, Calvo ha donat resposta a les inquietuds dels senadors de la coalició política Geroa Bai, Koldo Martínez, i del partit polític PNB, Jokin Bildarratz, els quals van plantejat el cas del policia, acusat de diversos delictes de tortures i detenció il·legal pels que mai va ser jutjat.

Calvo ha explicat que, "desgraciadament", a causa de "l'aturada" legislativa provocada pel coronavirus, s'ha arribat "tard" a la modificació de la Llei de Memòria Històrica per donar cobertura legal al "cas puntual" de la retirada de "tots els reconeixements i medalles" del policia del règim franquista.

Tot i això, la vicepresidenta de l'executiu espanyol ha assenyalat "farem ara una rectificació per poder-les retirar post mortem".

El senador basc Koldo Martínez ha recordat que tot i que "la veritat judicial" diu que Billy el Niño no va ser un torturador, "la veritat sanadora afirma de manera rotunda que aquest senyor era un torturador" per la qual cosa, també cal treure-li "l'immoral reconeixement" que va rebre amb les seves condecoracions.