Mitjans d'arreu del món s'han fet ressò aquest dimarts de l'acusació que la fiscalia de l'Estat ha mantingut contra els presos en les seves conclusions finals: els fa responsables d'un "cop d'Estat" contra Espanya. L'agència internacional Reuters ha difós la informació sobre la sessió d'avui, on el ministeri públic s'ha refermat en els càrrecs de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics.

A la notícia, s'explica com aquesta reafirmació arriba després de "mesos de declaracions" en un cas que "ha contribuït a la fractura del paisatge polític espanyol". També es destaca que cinc dels acusats "han obtingut escons al Congrés dels Diputats i al Senat" durant el desenvolupament del judici, en unes eleccions marcades per "la voluntat d’independència de Catalunya". "No es preveu la sentència final fins d'aquí a uns mesos", apunta el corresponsal.

Després de citar els fets de l'octubre de 2017, es fa referència als posicionaments de cada part: "Els acusats i els seus partidaris diuen que són presos polítics i que no han fet res malament, mentre que el govern de Madrid diu que tots són jutjats estrictament segons l'estat de dret".

Se n'han fet ressò mitjans com els nordamericans The New York Times i One America News,el britànic Daily Mail, entre d'altres com Yahoo NewsMorung Express, Channel News Asia The Star.

Bloomberg: "Les ferides semblen lentes de curar"

En la mateixa línia, Bloomberg, un dels principals mitjans econòmics nord-americans, explica a través del seu corresponsal a Madrid que "mentre que els independentistes afirmen que Espanya ha actuat per aixafar un legítim moviment d'independència, el govern diu que el judici mostra l'estat de dret en acció per defensar l'ordre constitucional d'Espanya". 

"Mentre el judici arriba a la seva fi, les ferides que han deixat els esdeveniments del 2017 semblen lentes de curar", apunten. El mitjà econòmic també recorda que els presos han estat elegits als últims comicis i, posteriorment, "suspesos de participar en l’activitat parlamentària". "Tot i així, el president en funcions, Pedro Sánchez, pot necessitar ajuda de partits nacionalistes, inclòs de l'ERC de Junqueras, per ajudar-lo a guanyar vots parlamentaris per poder formar un nou govern", conclouen.

AFP: "Judici històric"

L'agència AFP també ha difós el seu contingut on parla de "judici històric". "Pels independentistes, els nou acusats en presó preventiva són presos polítics, una versió rebutjada categòricament pel fiscal des de l'inici del seu discurs", expliquen. 

Apunten que el debat sobre "els fets constitutius d'una rebel·lió i el grau de violència que s'utilitza" representen, segons l'agència internacional, "els principals obstacles" del judici. En aquest sentit, expliquen la versió de les defenses que "assenyalen que mai van prendre les armes i que la violència només va ser utilitzada per la policia" l'1-O i recorden que la policia "va disparar bales de goma contra els activistes reunits als col·legis electorals per permetre la realització del referèndum".

De la seva crònica, se n'han fet ressò mitjans com el francès Le Figaro, el belga RTLinfo o el luxemburguès Le Quotidien