S'han quedat sense resposta. Els partits de la dreta espanyola no han estat gaire contents després de comprovar que l'exdipuada de la CUP Anna Gabriel ha pogut trencar l'exili i tornar a l'estat espanyol després de més de quatre anys exiliada. Aquest dimarts després de saber-se la notícia, des del faristol han reaccionat Vox i Ciutadans, que s'han limitat a criticar Gabriel i la seva aposta per l'exili, a la qual han intentat treure ferro, com és habitual entre aquests partits, que en més d'una ocasió han fet discursos provocatius instant els exiliats a tornar.

El portaveu de Vox al Parlament, Joan Garriga, ha considerat que Gabriel busca "l'indult dels socialistes" després de quatre anys "de vacances". Amb aquesta frivolitat s'ha expressat l'ultra davant del fet que l'exdiputada de la CUP s'hagi presentat per sorpresa davant de l'alt tribunal: "Els ciutadans normals anem a la justícia quan ens criden, no quan volem". Des de Ciutadans, també s'hi ha referit Carlos Carrizosa que ben igual com Vox, ha intentat restar importància a la persecució de l'estat espanyol i ha titllat de "grotesc" que comparegui després de quatre anys. "Que se li digui exiliada a una persona que marxa d'Espanya sota la suposada amenaça de dos anys d'inhabilitació per desobediència és una burla als exiliats per règims totalitaris", ha afirmat, i ha criticat que hi hagi persones que "comprin" el debat de l'exili quan Gabriel està "vivint bé" i "tenint bons càrrecs a l'estranger". 

L'exdirigent cupaire ha vingut per sorpresa al Tribunal Suprem a primera hora del matí, i un cop feta la citació ha quedat en llibertat provisional i ha tornat a Suïssa. Va ser processada el març del 2018 en ocasió del procediment penal que se segueix davant del Tribunal Suprem per la seva possible implicació en la declaració unilateral de la independència de Catalunya, i va ser declarada en rebel·lia el mes de juliol del mateix any. L'exdiputada va ser investigada com a presumpta autora d'un delicte de desobediència, sense que existís contra ella cap ordre europea de detenció, ja que aquest delicte no comporta pena de presó. Ara bé, hi havia una ordre nacional de detenció perquè fos posada a disposició del Suprem. El magistrat Pablo Llarena, un cop s'ha dut a terme la citació, ha acordat la seva llibertat provisional quedant "sense efecte l'ordre de cerca, detenció i presentació, així com la rebel·lia" i serà citada per declarar en dates properes. 

En un comunicat de premsa el grup de suport de l'exdiputada ha explicat que la compareixença arriba després que durant els darrers mesos s'haguessin produït diverses indagacions i aclariments sobre la seva situació processal actual. "Després de quatre anys i mig d'exili, avui es produeix un pas processal necessari per recuperar una llibertat de moviments que mai hagués hagut de perdre, ni jo ni ningú", ha declarat Gabriel, que ha afegit que la seva decisió arriba després de tenir en compte una "sèrie de consideracions, reflexions i anàlisis que tenen a veure tant amb el context polític i judicial general, com també amb una sèrie de circumstàncies personals".