El Govern ha respost finalment a l'exigència d'informació del Ministeri d'Hisenda sobre el desviament de 6.150 euros que va detectar l'executiu de l'Estat. El ministeri reclamava saber, explícitament, si aquests diners s'han dedicat a la preparació del referèndum de l'1 d'octubre. La interventora de la Generalitat, Rosa Vidal, ha enviat la resposta després de rebre aquest dilluns a la tarda una segona carta d'Hisenda en què se li donaven 24 hores per donar explicacions, a més d'advertir-li sobre les conseqüències de no fer-ho.

En la resposta de la interventora es nega que s'hagin dedicat aquests diners al referèndum de l'1 d'octubre i, segons fonts d'Economia, s'assegura que s'han dedicat a les "feines de manteniment ordinari i evolutiu d'un sistema de gestió informàtic anomenat Sistema de Gestió Electrònica Plus". Aquesta despesa correspon, segons les explicacions del Govern, al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI).

Resposta ordinària

El primer requeriment del Govern espanyol va arribar per mail i correu ordinari -a banda de l'ordre de la Comissió Delegada publicada al BOE- i aquest segon, on s'emplaçava a donar resposta en un termini de 24 hores, a través d'un mail. No obstant, des del Departament d'Economia es treu ferro a la situació i se subratlla que la resposta de la interventora s'ha fet en el "temps i forma" habitual, a través d'un correu electrònic. Des de la conselleria s’assegura que la demanda d’informació del ministeri és una de les moltes que rep la Generalitat des de fa mesos i que, aquest cop, s’han aportat les explicacions requerides com es fa habitualment.

De fet, el secretari d'Hisenda, Lluís Salvador, ja havia avançat la resposta al matí en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio.

És precisament el temor de l'executiu espanyol que es dediquin diners a la preparació del referèndum el que va portar divendres la Comissió Delegada per Afers Econòmics a intensificar els controls damunt les finances de la Generalitat que ara són setmanals. En acabar la reunió del Consell de Ministres de divendres, el portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, va condicionar els diners del Fons de Liquidat Autonòmics (FLA) que rep la Generalitat al fet que no es dediqui ni un euro del pressupost del Govern a la preparació del referèndum.

Des de l'Estat s'argumentava que aquest desviament de 6.150 euros detectat el passat 13 de juliol afectaven una partida amb càrrec al programa 132. Organització, gestió i seguiment de processos electorals.