EH Bildu ha respost a la decisió de la Taula del Congrés de no investigar Felipe González i els GAL demanant la compareixença de tres dels seus ministres de l'Interior: José Barrionuevo, Juan Alberto Belloch i José Luis Corcuera, a més de la de Rafael Vera i Baltasar Garzón.

D'aquestes peticions ha donat compte la portaveu del grup, Mertxe Aizpurua, en una roda de premsa al Congrés, on ha assegurat que "el vet" de l'òrgan de govern de la cambra ha estat "exclusivament polític" en no estar fonamentat, ha dit, en cap criteri jurídic.

Ha recordat que els lletrats del Congrés van donar ahir el vistiplau a aquesta comissió sense qüestionar "ni el fons ni la forma" d'aquesta iniciativa.

EH Bildu ha denunciat que és la segona comissió que no tira endavant per l'oposició del PSOE, el PP i Vox, després que també "hagin volgut ocultar la corrupció que esquitxa a la Casa Reial" en votar en contra d'una comissió sobre les presumptes comissions rebudes pel rei Joan Carles en la construcció de l'AVE a La Meca.

Segons el parer d'Aizpurua, la negativa de la Taula "es queda lluny del dret de les víctimes de totes les violències" al dret que tenen de reparació i conèixer la veritat.

No es quedaran "de braços plegats", ha avisat la portaveu en anunciar les sol·licituds de compareixença dels tres exministres, la de l'exsecretari d'Estat Rafael Vera i la de Baltasar Garzón per ser qui va instruir i va jutjar alguns dels casos dels GAL.

A més, al Senat registraran igualment que es constitueixi aquesta comissió sobre González i els GAL, ha assenyalat la portaveu després de recordar que a la Cambra Alta es va arribar a constituir una comissió el 1998 sobre aquest assumpte, encara que no es va posar a caminar.