"La República no existeix, idiota!". La frase va portar cua. Els contraris a la independència se'n van fer fins i tot samarretes. Avui ha transcendit que l'agent de la BRIMO que va pronunciar-la dirigint-se a un agent rural durant la manifestació del passat 21-D haurà de donar explicacions a la Divisió d'Afers Interns dels Mossos d'Esquadra. 

Segons ha avançat El Mundo, se la citat avui però la declaració s'hauria posposat fins dilluns. Fonts del Departament d'Interior confirmen a El Nacional que la investigació interna està en marxa i aporten informació complementària en relació a l'expedient obert que relatem a continuació. 

Els agents del cos de Mossos tenen l'obligació de relacionar-se de manera correcta amb els ciutadans en totes les seves actuacions. Així ho recullen la Llei de Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat, de l'any 1986 i la Llei de la Policia de la Generalitat, del 94. Totes dues fixen els principis d'actuació dels mossos, que segons apunten des de la conselleria, ha de ser un "comportament exquisit no només cap als superiors, també envers la població". 

Un cop detectada l'actitud no adequada de l'agent, es procedeix, com és el cas, a obrir un expedient disciplinari i a partir d'aquí comença una investigació reservada que en fa un anàlisi. I això inclou la prova testifical, és a dir la declaració, de l'implicat. Aquest és el punt on ara es troba la investigació. Un cop escoltada la seva versió, es prendrà una resolució: o arxivar el cas, o sancionar-lo.  

 

A quines sancions s'enfronta?

El Decret del Règim Disciplinari Cos de Mossos d’Esquadra recull tres tipus de faltes: les molt greus, les greus i les lleus. En aquest cas, la incorrecció envers els ciutadans està tipificada com a lleu, però les faltes de respecte manifestes passen a ser greus. 

Si la sanció acaba sent lleu, se'l podria suspendre de feina i sou entre un i catorze dies, amonestar-lo per escrit o traslladar-lo de lloc de feina dins de la mateixa localitat. En canvi, si Afers Interns acaba decidint que la falta és greu, la suspensió podria ser d'entre quinze dies i un any, se li podria impedir la promoció interna durant un màxim de cinc anys o fins i tot traslladar-lo on fos, encara que això impliqués una rebaixa salarial. 

Els fets van produir-se el 21 de desembre passat, durant les mobilitzacions per la celebració del Consell de Ministres a Barcelona. Un membre de la Brigada Mòbil va encarar-se a un agent rural que participava a la protesta. El manifestant va recriminar al mosso que ell "defensa la República", i va ser quan l'agent li va respondre que "Quina república, ni qué collons, la República no existeix, idiota!".