El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va anunciar després de l’1-O una iniciativa parlamentària per reprovar la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, per la gestió sobre Catalunya. Després d’ajornar-la una setmana, ara l’acció s’ha retirat sine die.

La iniciativa parlamentària desapareixerà de l’ordre del dia del ple d’aquesta setmana i, tot i que podria ajornar-se a la següent, els socialistes no volen per ara que aquest debat es produeixi. La raó seria que govern espanyol i PSOE estan treballant plegats per aplicar l’article 155, després que previsiblement el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no negarà haver declarat la independència.

Aquesta és la segona vegada que s’ajorna la possible reprovació de Santamaría: ja es va fer la setmana passada després que Rajoy decidís comparèixer al Congrés per la crisi catalana. Ara, apunta ElDiario, no hi ha intencions de recuperar-la.

L’aposta de Sánchez per reprovar Santamaría, de fet, no va ser acollida de bon grat entre els actuals càrrecs socialistes. Tampoc entre antics exdirigents com ara l’exvicepresident espanyol Alfonso Guerra. La qüestió és que la tàctica del secretari general Pedro Sánchez suposava un cop en la línia de flotació de l'executiu central i una jugada a llarg termini per assenyalar políticament a qui ha estat sovint considerada com una de les potencials successores del president espanyol al capdavant de la Moncloa, ella és Santamaría.