Les càrregues de l'1 d'Octubre van impactar també a les grades del Camp Nou. Aquell diumenge el Barça tenia programat un partit a un quart de cinc de la tarda contra Las Palmas i la suspensió o no d'aquella cita esportiva es va convertir per unes hores en un dels cavalls de batalla de la jornada. La junta directiva que encapçalava Josep Maria Bartomeu va decidir després d'una llarga reunió que el partit no es disputaria. Finalment va ser el vestidor el que va tornar a decantar la balança: el partit es va jugar però a porta tancada. La conseqüència immediata d'aquella decisió va ser la dimissió del vicepresident Carles Vilarrubí i del directiu Jordi Monés.

La implicació del Barça en el procés polític independentista no era una novetat. L'any 2013 la Via Catalana va travessar la gespa del Camp Nou i el juny d'aquell mateix any, l'estadi va acollir el Concert per la Llibertat. El Club es va adherir al Pacte pel Referèndum i mosaics i cartells gegants defensant el dret a decidir eren constants en els partits més emblemàtics.

Imatge internacional de l'1 d'Octubre

Però aquell 1 d'Octubre la celebració o no del partit transmetria als milions d'espectadors de tot el món la constatació de fins a quin extrem el conflicte desencadenat arran del referèndum havia alterat la vida quotidiana a Catalunya. Enmig de pressions a favor i en contra de la suspensió, Bartomeu va reclamar al Govern que fos la conselleria d'Interior qui fes un informe desaconsellant el partit, però el Govern s'hi va negar: la raó de la suspensió havia de ser una protesta política.

L'equip s'arriscava a la pèrdua de punts si no jugava, però també l'afició feia sentir la seva veu. La grada d'animació va advertir, a través d'un comunicat, que en cas que es jugués el partit envairien el camp. "Avui no toca jugar", argumentaven. Bartomeu va convocar el comitè executiu del Club abans de dinar. "Va ser un debat intens, molt llarg, en algun moment una mica dur", recorda Vilarrubí cinc anys després d'aquella jornada. Després de dues hores de reunió es va decidir suspendre el partit. Fins i tot es va redactar la nota de premsa, abans que el president i el vicepresident esportiu anessin als vestidors a parlar amb els jugadors. Mitja hora més tard, Bartomeu va tornar a la Llotja i va comunicar als directius que el partit sí es jugaria i es faria a porta tancada.

L'1 d'Octubre 5 anys després: el dia que el poble va doblegar l'Estat 

Vilarrubí, ja havia advertit que dimitiria si es jugava aquell partit, i així ho va fer d'immediat, comunicant-ho als membres de la directiva. "El Barça aquell dia va tenir connivència per donar una visió de normalitat en un moment en què aquest país no es podia permetre donar una visió de normalitat, quan estaven atonyinant la gent al carrer", retreu Vilarrubí que considera que aquell diumenge "era un dia per decisions institucionals i de Club, no per criteri esportiu".

Finalment, a un quart de cinc es va jugar el partit, amb les grades buides. I això no obstant, una persona va aconseguir accedir a l'estadi.

Las Palmas, amb la bandera espanyola

La UD Las Palmas va voler dir la seva i va comparèixer amb una equipació especial per a l'ocasió, en què s’havia brodat la bandera espanyola i la data de l’1 d’Octubre. “La UD Las Palmas podria haver-se limitat a ser un testimoni mut d’aquesta cruïlla històrica o prendre partit. Ens hem decantat pel segon”, argumentava l’equip en un comunicat oficial. En el text, s’explicava que amb aquest gest, l’equip volia “votar de forma inequívoca en una imaginària consulta" a la qual ningú no els havia convocat. "Creiem en la unitat d’Espanya", concloïa.

Equip UD Las Palmas 1-O
1024x800 778683fd6701103911img 0484

Finalment el Barça va guanyar el partit, va marcar tres gols, dos dels quals de Leo Messi. El món va poder escoltar el clam sord de les grades buides que, junt amb les imatges de Gerard Piqué plorant per les càrregues policials, van aconseguir fer aparèixer el referèndum de l'1-O també a mitjans esportius d'arreu del planeta. I, malgrat la buidor de les grades, l'home que va aconseguir colar-se al camp va poder saltar a la gespa amb una samarreta groga amb el lema independència.

El Barça va guanyar aquella Lliga del 2017-18 i va quedar 14 punts per davant del segon equip, l'Atlètic de Madrid.