Desenes de represaliats del procés i del moviment independentista en general han signat una carta que demana a ERC, JxCat i la CUP que no pactin amb els comuns per fer el nou Govern de la Generalitat. La carta està escrita per Alejandro ‘Jandi’ Velasco Gómez, un dels 24 represaliats per encadenar-se a les portes del TSJC el 23 de febrer del 2018 per reclamar l'alliberament dels presos polítics.  

"Les eleccions ja s’han celebrat, el poble català independentista i el que no ho és ja han parlat a través de les urnes, urnes que l’1-O van costar sang, cops i repressió per part de la injustícia espanyola", comença la carta. "Ara toca posar-se d’acord per fer un Govern a tres, independentista, lliure i de país. Sense mirar-se de reüll, ser humils i treballant per al poble català", continua emplaçant ERC, JxCat i la CUP, que sumen una majoria absoluta de 74 diputats.

'Jandi' afegeix que l'alternativa és un "Govern reeixit com el de Madrid que manca de democràcia i obliga a passar pel seu filtre antidemocràtic disfressat de democràcia plena". Així doncs, rebutja la idea de pactar amb el PSC, un dels partits del 155, com recorda, ni amb "l’equidistància dels comuns, que a l’hora de fer pactes d’Estat ho dinamiten tot si Pablo Iglesias així ho disposa, per guanyar quatre vots a la Meseta ibèrica".

La carta també lamenta la irrupció de Vox, que amb 11 diputats s'ha convertit en la quarta força del Parlament, i insta a "combatre el feixisme". "Ja es pot dir que estem al 35!", apunta. Finalment, fa una crida als tres partits independentistes a "fer pinya i demostrar on anem tots plegats". "Esperit u d’octubre, això ho vol el poble que us ha donat el seu vot. Deixeu taules, negociacions comuneres, confrontació intel·ligent i por a estar dintre la institució. Els tres partits “indepes” aquesta vegada teniu el deure de tenir molt bona entesa entre vosaltres", conclou.

Qui signa la carta?

La carta està signada per més d'una vuitantena de represaliats com Roger EspañolElysabeth Martin Plana (represaliada per una manifestació a Mas d'Enric), Eugeni Barrero Guerrero (encausat per les accions de Mas d'Enric i el Tsunami Democràtic), Aurora Rodríguez Hernández (represaliada per la Guàrdia Civil durant l'1-O), o l'històric militant de Terra Lliure Fredi Bentanacs, entre molts altres. Pots veure el llistat sencer aquí.

Segons ha pogut saber aquest diari, la carta ja ha estat enviada per canal directe a la cap de llista de JxCat, Laura Borràs (l'única que l'ha vist per ara), el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, la consellera de Salut, Alba Vergés, i la cap de llista de la CUP, Dolors Sabater.

 

Imatge principal: la policia espanyola deté un manifestant durant la setmana de la sentència del procés / Pau Venteo