El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat la seva rèplica als negociadors catalans que ha fet públics avui la Generalitat accentuant el perfil autonomista de la trobada de dimecres. Les noves incorporacions al diàleg són el ministre de Transports, José Luis Ábalos, i la ministra d'Hisenda i portaveu de l'executiu espanyol, María Jesús Montero, segons ha informat La Moncloa.

D'aquesta manera, el president espanyol rebaixa el caràcter polític de la taula de diàleg incorporant els titulars d'infraestructures i del finançament autonòmic. Aquest moviment arriba després que el Govern hagi reiterat que les seves demandes seran un nou referèndum d'autodeterminació i l'amnistia per als presos polítics.

A part d'Ábalos i Montero, a la taula també hi haurà el president Sánchez, els vicepresidents Carmen Calvo i Pablo Iglesias, i els ministres Salvador Illa, Carolina DariasManuel Castells. Per la banda catalana, hi haurà el president del Govern, Quim Torra, el vicepresident, Pere Aragonès, els consellers Jordi Puigneró i Alfred Bosch, els diputats Elsa Artadi, Marta Vilalta, Josep Maria Jové, i l'excap de gabinet de Torra i Puigdemont, Josep Rius.

L'elecció dels membres del Govern a la taula de diàleg no ha caigut bé en el si del govern espanyol, ja que a l'acord al qual es va arribar amb ERC, s'estipulava explícitament que tots els membres de la taula formessin part de l'executiu, fet que, per part catalana, s'ha trencat amb la inclusió de Rius i els tres diputats.

Puigdemont, present

Com ha anunciat aquest matí la Generalitat, el Govern preferiria que qui liderés el diàleg amb el govern espanyol fossin el president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Marta Rovira, però com que són a l'exili i a la presó, l'executiu ha decidit col·locar gent de la màxima confiança de Puigdemont.

Per part de JxCat, Artadi i Rius són dues persones molt properes a Puigdemont, i el conseller Puigneró sona com a possible cap de llista a les pròximes eleccions catalanes.