Les intervencions dels eurodiputats independentistes al Parlament Europeu sovint aconsegueixen treure de polleguera els seus col·legues espanyols. El ple de l'Eurocambra va viure dimecres a la tarda un dels episodis més contundents d'aquesta picabaralla quan la intervenció de l'eurodiputat de Junts Toni Comín denunciant abusos de les grans empreses energètiques a Espanya va provocar una enganxada amb l'eurodiputada del PP Isabel Benjumea. La resposta de la popular, carregant contra Comín, va donar peu a un torn de resposta del polític independentista acusant la dreta espanyola davant del ple de tenir "un problema amb la democràcia". Benjumea no va poder replicar a aquesta acusació, perquè el vicepresident del Parlament Roberts Zile, que actuava com a president, va tallar-li el micròfon davant la incapacitat de la popular d'emparar-se en cap article del reglament per demanar la paraula.

Tot plegat havia començat amb la intervenció de Comín denunciant que en un any a Espanya el preu de l'electricitat s'ha multiplicat per deu i els beneficis de les grans energètiques ha crescut fins a un 226%. L'eurodiputat havia denunciat que a Espanya "no hi ha joc net en matèria energètica" i que es mantenen els problemes estructurals. "Avui, igual que al franquisme, el govern segueix sense impedir els beneficis excessius de l'oligopoli", ha retret.

 

La diputada Benjumea, que intervenia tot seguit, no va amagar la contrarietat davant la intervenció del polític independentista i així ho va deixar clar només prendre la paraula: "Abans d'iniciar la meva intervenció els voldria recordar que el senyor que ha pres la paraula abans que jo és un pròfug de la justícia espanyola i que espero que molt aviat estigui rendint comptes davant dels tribunals espanyols perquè el puguin jutjar amb totes les garanties dels delictes que se l'acusa".

Crida a l'ordre

Aquesta intervenció va donar peu a una rèplica de Comín en acabar el debat, apel·lant a l'article 173 del reglament, per fer una declaració personal. "La persona que ha parlat després de mi ha faltat als articles del reglament que exigeixen respecte entre els diputats, per aquesta raó demano a la presidència d'aquest debat que la cridi a l'ordre en aplicació del reglament de la cambra", va exigir Comín.

 

L'eurodiputat va rebutjar l'acusació de pròfug de la justícia, recordant que va arribar a Bèlgica el 30 d'octubre del 2017 fent ús del dret que gaudeixen tots els ciutadans europeus a la lliure circulació, i que rendeix comptes "davant d'una justícia de debò que és la belga, una justícia democràtica i no una justícia franquista".

El PP, sense micròfon

Comín va insistir que no és un pròfug de la justícia, sinó un eurodiputat escollit pels ciutadans després de guanyar les eleccions a Catalunya i aconseguir més d'un milió de vots. "No som pròfugs, representem més d'un milió de ciutadans. Però ja sé que a vostè això segurament no li importa gens, perquè a vostè no li importa gens la democràcia perquè la dreta espanyola té des de fa dècades un problema gravíssim amb la democràcia", ha reblat.

De nou, Benjumea va demanar la paraula i davant la petició de Zile de concretar a quin article apel·lava, es va limitar a intentar reiterar les acusacions de pròfug contra Comín, la qual cosa va provocar que el president li tallés el micro. "No pot citar l'article del reglament intern, no podem concedir-li la paraula", va cloure el president mentre tallava el micròfon a la popular.