El preu de la llum es torna a disparar i es preveu que arribi per sobre dels 200 euros el megawatt l'hora. El preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista pujarà aquest dilluns un 27,67% en comparació amb avui diumenge, així trencant les nou jornades consecutives per sota dels 200 euros. Concretament, el preu de la llum se situarà al voltant dels 206,62 euros/MWh, més de 45 euros que el preu que tindrà avui diumenge, segons dades publicades per l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia i recollides per Europa Press. El cim més car es registrarà demà entre les 21 i les 22 hores, amb 250,20 euros, mentre que el mínim del dia serà entre les 16 i les 17 hores, amb 168 euros/MWh. Amb aquestes dades se certifica el continu increment del preu de l'electricitat i que aquest dilluns serà un 187,25% més car respecte a fa un any. El 30 de maig de 2021, el preu de la llum estava sobre els 71 euros.

El govern espanyol limita el preu

El govern espanyol va aprovar el mecanisme per a limitar el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana d'uns 50 euros per megawatt/hora (MWh) durant un període de dotze mesos, mesura que permetrà reduir la factura de la llum per un 30% dels consumidors acollits a tarifes indexades al mercat majorista, i el 70% dels consumidors d'empreses. "Per primera vegada no paguen els mateixos. Per primera vegada les mesures que s'adopten (...) tenen com a finalitat fonamental reduir els beneficis extraordinaris de les elèctriques" i que "hi hagi beneficis nets per a tots els consumidors", va defensar la vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en anunciar l'aprovació.

En roda de premsa després del Consell de Ministres, Ribera va remarcar que aquesta mesura, que suposa una resposta "que té pocs antecedents, o cap" en el passat, ja que Europa ha entès "les causes per les quals Espanya i Portugal han de comptar amb aquesta excepció", serà "un paraigua" per a protegir els consumidors domèstics i a la gran indústria. La denominada 'excepció ibèrica' estava pendent d'aprovar-se des que a la fi d'abril els governs d'Espanya i Portugal van arrencar l'acord polític amb Brussel·les per a establir aquest mecanisme temporal per a fixar aquest topall al gas entorn d'una mitjana de 50 euros/MWh. Aquesta mesura permetrà desacoblar temporalment els preus del gas i l'electricitat en la Península Ibèrica, que es beneficiarà així d'una excepció, tal com es va acordar en el Consell Europeu de març.

En la configuració actual del mercat elèctric, el gas determina el preu global de l'electricitat quan s'utilitza, ja que tots els productors reben el mateix preu pel mateix producte, l'electricitat, quan entra en la xarxa. Si bé Espanya i Portugal no han aconseguit que Brussel·les recolzi aquest límit, sí que han aconseguit que la mesura s'apliqui durant dotze mesos i no només fins a final d'aquest any, com es preveia a l'esborrany hispanolusità.