En la renovació del Tribunal de Comptes només dues consellers van salvar-se de la purga: les progressistes Enriqueta Chicano i Dolores Genaro. En el nou organigrama la primera serà la president de la institució. La segona, estarà al capdavant de la secció de fiscalització. Justament Genaro va ser la membre del TCu que va formular un vot particular a l’informe de l’acció exterior de la Generalitat, denunciant el biaix que impregnava aquell document. Justament la causa contra els 34 exdirigents independentistes, a qui han reclamat fiances multimilionàries, serà una de les grans patates calentes a la qual hauran de fer front. De moment, però, impera la prudència entre les defenses.

Sense anar més lluny, al capdavant de la poderosa sala d’enjudiciament, que serà l’encarregada de jutjar la causa, hi haurà Rebeca Laliga, consellera del Tribunal de Comptes a proposta del Partit Popular. Per tant, no canviarà de color. Rebeca Laliga ha estat fins ara subdirectora general del Notariat i dels Registres del Ministeri de Justícia.

De la secció d’enjudiciament i del mateix Tribunal de Comptes salta la polèmica Margarita Mariscal de Gante. Aquesta exministra de Justícia del govern de José María Aznar fins ara era l’encarregada de jutjar la causa contra l’independentisme. I no ha marxat sense disparar per últim cop: aquesta mateixa setmana ha donat per tancada la instrucció i ha notificat l’obertura del procediment jurisdiccional amb 54 dirigents i exdirigents independentistes acusats.

En qualsevol cas, ara s’haurà de formar un nou tribunal per jutjar la causa de l’acció exterior. Segons informa El País, tindrà majoria progressista. Si bé Rebeca Laliga ha estat proposada pel PP, l’acompanyaran els consellers Rosario García Álvarez i Diego Íñiguez, tots dos proposats pel PSOE. Fonts de les defenses, però, prefereixen ser prudents.

Què passa amb els avals?

També caldrà estar atent com acaba la qüestió dels avals. En les últimes hores, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha rebutjat investigar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i els consellers Jaume Giró i Laura Vilagrà pels avals de l'Institut Català de Finances (ICF) als ex alts càrrecs del Govern encausats pel Tribunal de Comptes. En una interlocutòria, la sala civil i penal del TSJC, d'acord amb el criteri de la Fiscalia, acorda inadmetre a tràmit les denúncies que van presentar Vox, Convivència Cívica Catalana i Cs contra Aragonès i els seus consellers pels delictes de prevaricació i malversació de cabals públics.

Sense l'aval de la Fiscalia tot feia preveure que les querelles no s'admetrien tràmit. El ministeri públic deixava constància en el seu informe que "la mera articulació d'un mecanisme d'aval que, de manera provisional, garanteixi les exigències cautelars d'un procediment judicial o administratiu que involucri un funcionari o autoritat, no implica en si mateixa que causi un perjudici al patrimoni públic ni, per tant, un delicte de malversació de fons públics".