A les portes de l'estiu, marcat clarament per la pandèmia del coronavirus i encara amb la major part de fronteres mundials tancades, la Comissió Europea ha establert les bases sobre com hauria de ser aquesta reobertura. Malgrat la competència sigui de cada estat, Brussel·les ha demanat aquest dimecres als països de la Unió que la reobertura interna de fronteres sigui en tres fases i en funció de la situació epidemiològica de cada país o regió

L'objectiu, segons ha assenyalat la Margrethe Vestager en una roda de premsa aquest migdia, és que es pugui revifar el turisme, que ha senyalat com una part "vital" de l'economia europea, però ha defensat que aquesta reobertura sigui "gradual" i garantint la "seguretat" d'empleats i viatgers. 

Quines seran les fases?

El full de ruta de la Comissió Europea estableix una transició gradual des del fase 0, que seria l'actual amb restriccions generalitzades en el moviment de persones, fins a la fase 2, que ja portaria a l'aixecament total de fronteres. En l'estadi del mig, la fase 1, s'aixecarien les restriccions només entre "regions, àrees i estats amb una situació epidemiològica positiva similar" i que tinguin suficient capacitat sanitària i de control del virus. 

En aquesta fase 1, ja es permetrien els viatges per motius professionals però també personals, des de visitar la família a fer simplement turisme. 

Com es pot passar de fase?

Per passar de fase es tindrà en compte l'estat de la pandèmia en cada país, la Comissió considera que cal tenir en compte la situació epidemiològica a cada estat, les mesures de contenció del virus i les "consideracions socials i econòmiques".

Per determinar aquesta situació epidemiològica, es tindran en compte diversos factors com la reducció sostinguda del nombre de noves infeccions, la ràtio de reproducció del virus o el nombre d'hospitalitzacions i de pacients a les UCI. També serà important en l'avaluació la capacitat del sistema de salut del país en qüestió per fer tests i aïllar els contagiats.

El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) s'encarregarà d'elaborar un llistat amb la situació epidemiològica de cada país que permeti comparar-los.

Segons ha informat Vestager, la Comissió té previst elaborar una pàgina web amb la situació de cada país perquè els ciutadans puguin tenir informació de la situació del contagi abans de viatjar a un altre país.

Diferències però no discriminacions

Malgrat que quedarà en mans dels estats decidir si aixequen o no les restriccions per viatjar i amb quins països ho fa, la Unió Europea demana que no hi hagi discriminació ni entre països ni entre ciutadans.

Per això Vestager ha exigit als estats que no restableixin les connexions només amb els països veïns o que tenen majors llaços de relació, sinó també amb aquells que estiguin en la mateixa fase epidemiològica. 

Alemanya redueix els controls, Espanya imposa una quarentena

Més enllà, però, de les peticions i recomanacions de la Comissió Europea, alguns països de la UE ja estan començant a traçar com serà la seva reobertura de fronteres. Aquest mateix dissabte Alamenya reduirà els controls fronteres per terra amb Àustria, Suïssa, Franaça, Luxemburg i Dinamarca.

Les aèries, que es mantenien tancades pels viatgers procedents d'Espanya i Itàlia, seguiran així almenys fins el 15 de juny, a l'espera de veure com evoluciona el contagi. 

Espanya, per la seva banda, ha decidit imposar una quarantena de 14 dies a tots els ciutadans que entrin al territori, tant si són espanyols com turistes. La quarantena s'aplicara a partir del 15 de maig i s'allargarà mentre estigui vigent l'estat d'alarma.

L'ordre del ministeri, publicada aquest dimarts al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), preveu que totes les persones vingudes de l'estranger hagin de passar dues setmanes de quarantena només arribar, ja sigui al seu domicili o en un allotjament. Només podran sortir per comprar aliments, productes farmacèutics o de primera necessitat, per acudir a una centre sanitari o per causa de força major i fent ús de les mesures de seguretat.