La reobertura de la frontera de la Jonquera-El Pertús, prevista per diumenge vinent, ha derivat en caos i han esclatat les protestes a França i a la Catalunya Nord. Tot i que el govern espanyol va anunciar que la reobertura seria el 21 de juny, hores d'ara tot és un mar de confusions i els policies de duana reben "ordres i contraordres", segons denuncia France Bleu Roussillon. El mateix passa a la Cerdanya i als altres passos fronterers del massís de l'Albera.

L'hora exacta d'obertura no es coneix quan falten tot just 3 dies, i circulen rumors que es podria avançar a dissabte o ajornar a dilluns. L'emissora assegura que el ministeri de l'Interior espanyol ha enviat aquest dijous un correu electronic a les comissaries demanant que els agents duaners estiguin a punt per obrir la frontera dissabte, però sense una seguretat absoluta. Altres fonts precisen que la decisió final encara no ha estat adoptada.

France Bleu

"Pel costat francès, tant si és a la Cerdanya com a l'Albera, si pregunteu als alcaldes dels municipis fronterers, uns us diran que la frontera amb Espanya s'obre a la mitjanit la nit de dissabte a diumenge, i altres us explicaran que caldrà esperar-se a la nit de diumenge a dilluns. És difícil treure'n l'aigua clara", ha indicat l'emissora.

En contrast amb la confusió de la part espanyola, la policia francesa ja està a punt de fer l'obertura al Pertús. I tenen plenament decidit que la frontera en sentit nord s'obrirà la nit de dissabte a diumenge tot just després de la mitjanit. A partir de llavors només hi haurà els dispositius habituals de lluita antiterrorista i de vigilància sobre la migració.