L’Audiència Provincial de Barcelona ha ordenat reobrir la causa pel presumpte espionatge dels Mossos d’Esquadra al president de Societat Civil Catalana, Josep Ramon Bosch, durant la seva etapa al capdavant d'aquesta organització, del 2014 al 2015.

Segons ha informat l'entitat, el Jutjat d'Instrucció 19 ho ha decidit després que el mateix Bosch presentés un recurs al sobreseïment de la causa dictat el 3 de juliol passat per un jutjat d'instrucció. Aleshores, el tribunal va descartar que les suposades investigacions es fessin per motius polítics, però el president de l’entitat va presentar un recurs que va ser admès a tràmit i que ara s’ha resolt favorablement, per la qual cosa es reprendrà la investigació judicial.

Societat Civil Catalana ha emès un comunicat en què considera “de vital importància” que la justícia aclareixi els fets ja que, de demostrar-se, evidenciarien “una acció antidemocràtica i pròpia de règims totalitaris”.

A l'escrit de l'Audiència, la sala discrepa de la instructora i entén que de l'informe policial remès a Fiscalia "es deduirien elements indiciaris suficients per continuar les actuacions".

En aquest informe es recull un organigrama, presumptament elaborat pels Mossos, en què apareixen fotografies de diversos polítics del PP i PSOE, de periodistes, d'empresaris, de detectius, de comissaris de la policia espanyola i de membres de Societat Civil Catalana, entre ells l'aleshores president Josep Ramon Bosch.

També s'inclou a l'informe una descripció de Bosch que igualment s'atribueix als Mossos. Se'l defineix com a "empresari i activista polític català de caràcter espanyolista, que va militar al PP, fundador de Somatemps i que va presidir la plataforma unionista Societat Civil Catalana".

Aquests fets fan concloure als magistrats de l'Audiència de Barcelona que no es pot concloure que les mencions al querellant siguin "meres mencions nominals", sinó que hauria estat objecte de "les vigilàncies i els controls" que Bosch denunciava a la querella.

Per tot plegat, l'Audiència resol revocar el sobreseïment provisional i ordenar que prossegueixi el curs de les actuacions. També indica al jutjat instructor que remeti aquestes actuacions al jutjat 22 de Barcelona per acumular-les a les diligències prèvies que se segueixen en aquest jutjat "per raons de connexitat processal amb aquesta causa".