L'enginyer Bernat Ollé i l'investigador Romain Quidant han renunciat als Premis Fundació Princesa de Girona arran de l'actitud que ha tingut Felip VI en el conflicte entre Catalunya i Espanya. En una carta, tots dos guardonats assenyalen que l'actitud del monarca s'ha allunyat de les posicions neutrals de la Corona. 

En una carta que ha publicat a les xarxes socials, l'enginyer de Reus i l'investigador francès consideren que la Casa Reial ha "liquidat" el paper de la institució, que "durant anys" —assenyalen— s'havia caracteritzat per "construir ponts". Els guardonats pel premi consideren que aquesta actitud s'ha fet palesa amb posicionament de la Corona i especialment, després del discurs extraordinari del Rei del passat 3 d'octubre, en què va assenyalar l'independentisme com a responsable de la situació de tensió i va fer una crida als poders de l'Estat per actuar a Catalunya.

Els premiats consideren que el Rei ha "ignorat" la violència policial, tot amb un posicionament que ha "girat l'esquena a la voluntat de milions de catalans". A més, creuen que Felip VI "ha donat el vistiplau explícit" a la violència d'Estat de l'1 d'octubre i l'empresonament del Govern i dels líders de les entitats independentistes.

Els dos guardonats retornaran tant els 10.000 euros de premis com les escultures que se'ls va atorgar. També han demanat que l'entitat esborri tot allò que els vinculi amb la Fundació, tot amb l'objectiu que tant Ollé com Quidant ja no apareguin al web oficial de l'entitat. Ollé va rebre el premi Empresa 2015 i Quidant el de Recerca Científica en l'edició del 2011.