Renfe Viajeros ha procedit a resoldre l'acord que mantenia amb el musical Malinche del músic i productor Nacho Cano, després de les declaracions realitzades per l'artista en les quals qualificava la policia espanyola de "criminal". Canós va ser detingut ahir durant un breu espai de temps per la presumpta contractació irregular d'immigrants il·legals, després de la qual cosa, en una roda de premsa, va assegurar que "el criminal no soc jo, és la policia, és als que cal investigar". En una nota, Renfe indica que les esmentades declaracions obliguen a procedir a rescindir l'acord de col·laboració amb "Malinche the Musical Spain".


L'esmentat acord, indica la nota, estableix que les parts podran desistir de forma unilateral i anticipadament quan entenguin que la col·laboració de l'altra part amb altres entitats "sigui susceptible de causar-li un perjudici reputacional". Així mateix, Renfe explica que comparteix la preocupació social per aquests esdeveniments que podrien constituir "una presumpta vulneració dels drets dels treballadors", i considera la Policia Nacional, que compleix 200 anys al servei dels ciutadans, i als Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat com un dels "pilars fonamentals" de l'Estat de Dret.

Els sindicats policials carreguen contra Nacho Cano

Sindicats policials han considerat "inacceptables" i "fora de lloc" les declaracions del productor teatral. Des del Sindicat Unificat de Policia (SUP) han subratllat que, encara que no deixa de ser habitual que un detingut culpi la policia, el manifestat pel productor teatral "no té cap sentit". "Està absolutament fora de lloc atribuir a la policia una eventual mort, que aparegui en una cuneta. No és propi d'una persona de la trajectòria de Nacho Cano. Respectem la seva llibertat d'expressió, però cal ser més responsable", han apuntat a EFE fonts del sindicat.

A més, han recordat que els agents sempre actuen partint d'"indicis racionals de criminalitat", però que la seva existència no significa que un detingut sigui culpable dels delictes pels quals se l'investiga. Per la seva part, JUPOL ha defensat "l'honorabilitat de la policia nacional i la integritat de cadascun dels seus membres" davant de les "inacceptables declaracions" de Cano.

Beques per a artistes mexicans

La policia espanyola imputa al productor teatral delictes socials i d'afavoriment de la immigració il·legal en una investigació que gira entorn de l'arribada de joves mexicans per participar al musical Malinche en Madrid. Segons va al·legar el mateix Cano en la roda de premsa, aquests artistes van arribar a Espanya en el marc d'un programa de beques que ell mateix va muntar juntament amb una escola de cara a la seva formació perquè poguessin participar en una eventual estrena de l'espectacle a Mèxic.

Inicialment, la Fundación Casa de México a España i Jana Escuela Internacional de Artes Escénicas, que col·labora amb Malinche The Musical Spain, van firmar un conveni per oferir tres beques a aquests joves per un període no major a un any. "En aquesta convocatòria Fundación Casa de México en España s'assegura que els estudiants beneficiats del Programa Beques Fundación Casa de México compleixen amb tots els requisits legals", assenyala la institució en un comunicat difós després de la detenció de Cano.

Tanmateix, a la presentació del programa el desembre passat es va presentar a 20 becaris. Segons va explicar aquell dia la directora de la Fundació, Ximena Caraza, Cano "es va posar les piles" i va aconseguir unes altres 17 beques per diferents vies. Són el mateix nombre de denúncies, 17, que va assegurar haver interposat per la conducta de la Policia durant l'interrogatori dels joves, en els quals diu que van ser coaccionats i preguntats sobre assumptes encaminats a atacar-lo.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!