El Parlament de Catalunya ha commemorat avui el 75 aniversari de la rendició del nazisme en la Segona Guerra Mundial, en un acte en el qual hi ha participat el president de la cambra, Roger Torrent, i representants de grups parlamentaris. És una cerimònia en el mateix sentit de la que se celebra a la majoria de països europeus, i que curiosament no tenen institucionalitzada ni el govern ni el Congrés espanyol.

 

L'acte a Barcelona se celebra des de fa dècades davant l'estàtua de Josep Clarà dedicada als voluntaris catalans a les dues Guerres Mundials, emplaçada al costat de la seu del Parlament, al parc de la Ciutadella. En el d'avui hi han assistit membres de JxCAT, ERC i el PSC.

A Alemanya, la jornada d'avui és un dia de celebració, i és festiu en localitats com Berlín. A la capital alemanya, la cancellera Angela Merkel ha presidit un acte recordant "l'alliberament del nacionalsocialisme i la fi de la Segona Guerra Mundial". Hi han assistit també el president del país, Frank-Walter Steinmeier, i els presidents de les dues cambres legislatives, així com el del Constitucional.

Steinmeier ha indicat amb rotunditat durant l'acte, retransmès per televisió, que "el 8 de maig de 1945 va ser el final de la dictadura nazi, la fi de nits i bombes i marxes de la mort, de crims alemanys sense precedents i de la fallida" de la civilització que va suposar l'Holocaust.

A París, el president francès, Emmanuel Macron, ha celebrat la jornada fent una ofrena floral davant el monument al general De Gaulle, i amb un acte institucional a l'Arc del Triomf. Ho han viscut com una "commemoració de la victòria" sobre els nazis alemanys, que havien ocupat França.

A la Gran Bretanya, el primer ministre, Boris Johnson, ha optat per fer una declaració institucional. I ahir es va fer una encesa d'espelmes a la abadia de Westminster, davant la tomba del soldat desconegut.

Johnson ha reivindicat que la Gran Bretanya i el seus aliats van "salvar la llibertat no sols aquí, sinó a tot arreu", en la Segona Guerra Mundial, i que va ser l'únic país europeu que va lluitar contra el nazisme sense que poguessin ocupar-lo.

El ministeri de Defensa britànic ho ha celebrat amb el so d'una gaita escocesa, mentre sobrevolaven dos antics Spitfires de la RAF.

A Holanda la data se celebra el 4 de maig, perquè aquell dia es va rendir l'almirall alemany Von Friedeburg davant del mariscal Montgomery. El rei Guillem Alexandre i el primer ministre, Merk Rutte, van assistir a una cerimònia a la plaça Dam d'Amsterdam. La imatge també era de buidor, a causa del coronavirus.

A Bèlgica, els reis Felip i Matilde han presidit un acte davant la tomba del soldat desconegut, a Brussel·les, i hi han fet una ofrena floral. També hi ha participat la primer ministra belga, Sophie Wilmès.

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris