El relator especial dels Drets Humans de les Nacions Unides, Michel Forst, conclou que el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i l’expresident de l’ANC, Jordi Sànchez, estan acusats de rebel·lió i sedició per les manifestacions pacífiques del 20 i 21 de setembre. L’informe anual del relator critica l’ús excessiu dels antiavalots contra manifestants pacífics i la repressió contra els defensors del dret a l’autodeterminació.

El relator adverteix l’estat espanyol que ha de garantir els drets a la llibertat d’expressió i reunió pacífica perquè són una part fonamental del dret a participació en qualsevol societat democràtica i que està garantit pels tractats internacionals. En el seu informe anual (pàgina 483), demana a l’estat espanyol que respecti aquests drets, sobretot en el cas dels dissidents polítics.

 

 

També demana que implementi controls estrictes de l’ús de la força policial durant les manifestacions i diu que ha d’assegurar que les víctimes de la força policial desproporcionada tinguin mecanismes transparents i efectius de denúncia, reconeixement i compensació.