Demà farà un mes que l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, va decidir fer un pas al costat i cedir la presidència a Carles Puigdemont. "Apartant-me salvava el procés i guanyava l’oportunitat de refer l’espai central de la política", ha posat sobre la taula aquest matí a El Món a RAC1.

L'expresident s'ha mostrat "tranquil" perquè quan va prendre la decisió ho va fer "convençut". Això sí. Mas ha recordat que ell no va decidir "marxar", sinó fer un pas al costat, que no és el mateix. Aquesta possibilitat ja l'havia plantejat abans de la campanya pel 20D, tot i que "mai havia pensat a plegar".

9N

"Si ens condemnen pel 9N, serà molt pedagògic per a Europa i el món sobre la qualitat de la democràcia espanyola", ha posat de manifest Mas, que ha afegit que malgrat ja no sigui aforat, sí que ho és en aquest cas perquè "en la mesura que les persones que estàvem querellades n’hi hagi una que sí que ho és, com Irene Rigau, seguim aforats només per aquesta causa".

Tres objectius

A Artur Mas se li obren nous reptes i els ha dividit en tres objectius: passar la barrera del 50% de catalans que estiguin a favor de la independència de Catalunya, representar "bé l'espai central del país" i "defensar un país tal com l'entenem".

Per això, i perquè "si arribem a la Catalunya sobirana, hem de tenir un instrument polític que sigui capaç de defensar el país", en dos o tres mesos impulsarà una plataforma amb independents per "vertebrar l’espai polític del centre".

Avís a la CUP

El primer dels cinc punts de l'acord d'investidura i governabilitat amb Junts pel Sí "obliga" la CUP a donar suport als pressupostos perquè significaria "trencar l'estabilitat parlamentària". Aquest ha estat l'avís que l'expresident de la Generalitat ha fet als cupaires, i ha afegit que "si en aquesta votació el Govern quedés en minoria, sense estabilitat parlamentària, és evident que l'acord no s'hauria complert".

 

Ni Rajoy ni referèndum

La no investidura a l'Estat també genera incertesa a Mas. Això sí. Té clar que Mariano Rajoy no serà president perquè "ha fet tot el possible per quedar-se com està". També s'ha lamentat que "si escolto el PSOE, no hi haurà referèndum", però ha afegit que "si escolto Podemos no crec que ara sigui tan evident que ho hagin de fer". "Ja no sento la mateixa música", ha reblat.

 

Les últimes 48h

Mas ja ho tenia tot preparat per signar la convocatòria d'eleccions 48 hores abans que Puigdemont fos president perquè "estava tot tan podrit que no ho veia resoluble". Però aquell divendres 8 de gener, el llavors president del Govern va designar tres col·laboradors de la seva "confiança" per parlar amb la CUP —de moment, no vol desvetllar els seus noms— i que van parlar amb ells "sense intermediaris".

Es van entendre i quan Mas va tenir el document de l'acord signat pels cupaires sobre la taula, va trucar Puigdemont. A més s'hi afegia el fet que no només a Madrid hi havia el clam "traieu en Mas", sinó que a Catalunya també passava el mateix.

La tria

"Canviar una persona que no despertava tant de consens per una que sí que ho faria". Aquest va ser l'objectiu de l'expresident quan va fer un pas al costat, i ha explicat que va triar Puigdemont per haver estat president de l'Associació Catalana de Municipis (AMI), alcalde de Girona i, sobretot, perquè "el seu nom generaria consens" per la seva "capacitat de gestió immaculada".

Gestió lleugera

L'expresident de la Generalitat ha explicat que parla sovint amb Puigdemont perquè, ha recordat, ell va trigar nou anys a ser president des que Jordi Pujol el va triar conseller en cap. L'actual president ho va ser en 24 hores i és per això que "el més lògic és que entre tots l’ajudem en aquesta arrencada". "Estem en sintonia total", ha sentenciat.

Casa dels Canonges

Mas va haver de buidar el seu despatx en 24 hores, mentre que la resta d'expresidents tenen un mes aproximadament. És per això que van haver de traslladar-ho tot ràpidament a la Casa dels Canonges i, aprofitant això i que la caixa del Govern està com està, Mas ha explicat que "vaig demanar que la meva oficina d'expresident fos en una dependència de la Generalitat".