Nervis, il·lusió i somriures han predominat a totes les cavalcades de Reis de Catalunya, inclosa la de Vic. Després de la pluja d'atacs que s'han rebut durant els últims dies per la crida a dur fanalets amb l'estelada, res ha pogut aturar les ganes d'acollir els Reis d'Orient a la capital osonenca.

Ses Majestats han recorregut la ciutat durant dues hores fins a la seva entrada triomfal a una plaça Major que els esperava amb emoció. Més de 2.000 fanalets amb l'estelada, venuts per l'ANC local durant aquesta setmana, han acompanyat la cavalcada fins a la plaça, plena de gom a gom. Com cada any des de 2012, aquests fanalets s'han barrejat amb tota normalitat amb altres dissenys amb un únic objectiu: il·luminar el camí dels Reis d'Orient.

A la comitiva que ha acompanyat el pas dels reis Melcior, Gaspar i Baltasar han participat més de 800 persones i dotze carrosses, s'han cremat unes 4 tones de teies de pi i s'han repartit 1.500 quilos de caramels.

Crida a acollir refugiats

A Barcelona, Ses Majestats han arribat a les 16.30 hores al Moll de la Fusta de Barcelona amb el pailebot Santa Eulàlia, on els ha rebut l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que els ha lliurat pa i sal, com a símbol d'acollida, i la clau de la ciutat, que obre les portes de totes les cases. Allà mateix Colau i el rei Melcior s'han dirigit als nens que els esperaven.

Ada Colau ha fet una crida per acollir els nens refugiats que fugen de la guerra. L'alcaldessa també s’ha referit als barcelonins que estan en situació de vulnerabilitat. "Volem fer una Barcelona més humana, més amable", ha explicat. A més, ha apuntat que els infants, enguany, no només han demanat regals, sinó també que cap nen visqui en una situació d'emergència social. "Cap nen es pot quedar sense casa o sense llum", ha reivindicat.

El rei blanc, que s'assemblava molt al tinent d'alcalde Jaume Collboni, ha explicat que porten sacs plens d'encerts per als governants i ha preguntat als infants si, a banda dels regals materials, estimen, aprenen, respecten o ajuden prou. Als nens els ha explicat que hi ha molts infants al món que no tenen regals i viuen en guerra, i per això els ha demanat que acullin també els refugiats que puguin arribar a casa nostra. També els ha demanat que es preocupin per l'escalfament del planeta i reciclin, vagin en bicicleta i transport públic.

Els Reis d'Orient han estrenat noves carrosses, inspirades en els seus països d'origen: els jardins plàcids d'Orient Mitjà del rei Melcior, el bosc encantat dels peus de l'Himàlaia del rei Gaspar, que recordava al periodista Jordi Basté, i les sabanes africanes del rei Baltasar. A més, l'Escola Deià ha creat unes noves bicicletes per acompanyar el seguici reial i la companyia francesa Quidams ha participat en l'espectacle amb 16 figures de cavalls blancs, que presidien el bloc dedicat a l'estel d'Orient.

Arriben a Amposta baixant per l'Ebre

Per segon any consecutiu, els Reis d'Orient han arribat a Amposta baixant pel riu Ebre. Ho han fet pels volts de les sis de la tarda, dalt de tres bots propulsats per remers del Club Nàutic de la ciutat. A l'embarcador els esperaven ja desenes de nens, delerosos per retrobar un any més la comitiva dels tres monarques i els seus patges carregats de regals. Des d'aquest mateix punt ha arrencat la tradicional cavalcada pels carrers més cèntrics de la ciutat fins a arribar a la plaça de l'Ajuntament. En aquest espai, els Reis han pres part en l'adoració i s'han fotografiat amb els més menuts. Aquest divendres, dia de Reis, els patges a cavall faran el repartiment dels paquets per les cases.

La cavalcada temàtica de Tortosa d'aquest 2017 ha tingut com a protagonista, aquest cop, el món dels dibuixos animats, amb la presència de molts dels personatges més populars de la factoria Disney. Els reis han sortit del barri de Ferreries a dos quarts de sis de la tarda i ha fet parada a l'Ajuntament, on han estat rebuts per l'alcalde i la corporació abans d'efectuar el tradicional pregó des del balcó principal de l'edifici consistorial. 

A Móra d'Ebre, la cavalcada s'ha iniciat poc després de les sis de la tarda amb l'arribada de la comitiva reial pel pont de les Arcades, a l'avinguda Comarques Catalanes. Acompanyats per la Banda de l'Escola Municipal de Música i Dansa així com els Tabalers de la Colla de Diables Sheron, han recorregut els carrers de la població fins a la plaça de Baix, des d'on han saludat els veïns i participat en l'adoració al pessebre. 

En tren històric a Lleida... 

Un any més, Melcior, Gaspar i Baltasar han arribat la ciutat de Lleida en un tren històric, en aquesta ocasió estirat per la popular locomotora 'Ye-yé'. Ho han fet a les 17.45 hores a l'estació Lleida-Pirineus, on han estat rebuts per les autoritats locals i també per un nombrós públic. En arribar, Ses Majestat d'Orient han explicat que han portat el sol a Lleida després de molts dies de boira, així com molts regals per als nens i nenes que s'han portat bé. Catorze carrosses i una comitiva formada per unes 600 persones, la majoria de les quals integrants de grups musicals, culturals i de teatre de la ciutat, han acompanyat Ses Majestats d'Orient durant la desfilada per la capital del Segrià.

El recorregut de la comitiva reial ha viscut un moment important en arribat al davant del Palau de la Paeria. En aquest punt, Melcior, Gaspar i Baltasar han baixat de les carrosses i després de la recepció oficial presidida per l'alcalde Àngel Ros han pujat a l'escenari on han rebut tots els nens i nenes que han volgut saludar-los i expressar-los els seus desitjos en un dia tan especial.

i fent ràfting a La Seu d'Urgell

Però, probablement, una de les arribades més espectaulars ha estat la de Ses Majestat a la Seu d'Urgell. Els tres reis han arribat fent ràfting.

Video: Emilia Capell