Els reis Felip VI i Letícia han visitat d'amagat Barcelona aquest dilluns. Malgrat que a l'agenda d'activitats de la Casa Reial no hi havia marcada cap activitat per a avui per al monarca, la realitat és que s'ha desplaçat amb Letícia a la capital catalana per entregar el Premi Cervantes 2020 al poeta Joan Margarit, que no va poder tenir lloc el 23 d'abril passat en la tradicional cerimònia a la Universitat d'Alcalá de Henares a causa de la pandèmia de la Covid-19.

De fet, en un primer moment, el monarca havia de visitar la capital catalana acompanyat del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja que estava previst que anessin a un acte de Foment del Treball. Ara bé, Sánchez, tot i donar negatiu en coronavirus, ha de fer quarantena perquè just fa una setmana va estar en una reunió amb el president francès, Emmanuel Macron, qui ha contret la malaltia. Ara bé, com que Sánchez havia suspès les activitats, Felip VI no tenia res planificat per a aquest dilluns a Barcelona. 

Breu cerimònia

Amb tot, la Casa Reial sí que ha informat que s'ha tractat d'una breu cerimònia de caràcter íntim i familiar al Palauet Albéniz, residència oficial dels Reis en les seves estades a Barcelona. Durant l'acte de lliurament, el poeta ha recitat dos poemes en castellà i català. En un vídeo que s'ha difós a les xarxes socials, es veu com el monarca entrega el premi a Margarit. "És un honor entregar-li aquest premi que significa molt", ha indicat el Rei. 

En el vídeo, on als monarques i a Margarit se'ls veu mantenint les distàncies de seguretat i amb la mascareta corresponent, bromegen sobre el fet que no es poden fer discursos en aquesta escena. A més del premi, també li entrega la medalla, que el mateix Felip VI posa al coll de l'escriptor.

Els Reis estaven acompanyats pel ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes. El poeta estava acompanyat per la seva dona, fills i néts. Finalitzada l'entrega, Felip VI i Letícia han tornat a Madrid.