Els contactes entre mandataris europeus també tenen conseqüències. Aquest dilluns, Pedro Sánchez va estar en contacte estret amb Emmanuel Macron en un acte de l'OCDE a París. Aquest dijous al matí el Palau de l'Elisi ha confirmat el positiu per coronavirus del president francès. En conseqüència, el president del govern espanyol haurà de fer quarantena, segons confirmen fonts de La Moncloa. El dirigent socialista suspendrà tota la seva activitat programada per als pròxims dies "en compliment dels protocols sanitaris".

Sense anar més lluny, Sánchez tenia aquest dijous a les 12 del migdia un acte amb el rei Felip VI. Junts, el cap de l'Estat i el cap del govern assistien a la inauguració d'una exposició sobre Manuel Azaña a la Biblioteca Nacional espanyola, a Madrid. I el pròxim dilluns tenia previst visitar Catalunya, també acompanyat del monarca. Però, en compliment del protocol sanitari, Sánchez ha informat la Casa Reial que complirà quarantena fins al 24 de desembre, transcorreguts deu dies de la seva trobada amb Macron a Paris.

Segons informen des de La Moncloa, el president del govern espanyol se sotmetrà immediatament a una prova diagnòstica "per saber la seva situació i decidir, en funció dels resultats, sobre la seva agenda dels pròxims dies".

Abans de fer-se públic el positiu de Macron, Pedro Sánchez es trobava reunit presencialment amb el comitè de seguiment del coronavirus, on hi ha el ministre Salvador Illa o el doctor Fernando Simón. Des de La Moncloa precisen que "quan la notícia ha estat difosa per l'Elisi, s'han posat en marxa immediatament els protocols sanitaris que se segueixen a Espanya (que en aquest cas afecten el president Sánchez com a contacte directe").

El positiu del president de la República francesa, Emmanuel Macron, s'ha conegut aquest mateix matí a través d'un comunicat del Palau de l'Elisi. Aquesta és l'explicació del govern francès, breu, sense entrar en gaires detalls: "Aquest diagnòstic es va establir després d'una prova RTPCR realitzada tan bon punt apareixen els primers símptomes". Així, "d'acord amb la normativa sanitària vigent aplicable a tothom, el president de la República s'aïllarà durant set dies". Des de París assenyalen que "continuarà treballant i desenvolupant les seves activitats a distància".