El rei emèrit, Joan Carles I, s’ha emprenyat amb el seu fill, Felip VI. El motiu: el fet -certament, sorprenent- que no l’hagin convidat al solemne acte de celebració dels 40 anys de les primeres eleccions democràtiques, les del 15 de juny de 1977, bo i el seu històric paper d’artífex de la transició espanyola. De fet, Joan Carles ha estat directament vetat per la Casa del Rei. 

Així ho ha fet saber l’entorn del monarca al diari El País. Les explicacions que li han donat -referents al protocol- no l’han convençut gens: “Més que irritat, segons la seva gent més propera, [Joan Carles] s’ha mostrat estupefacte”, relata l’edició digital de la capçalera de referència del grup Prisa.

La indignació del monarca ha arribat al punt de queixar-se que “fins i tot han convidat les netes de la Pasionaria”, en referència a la llegendària dirigent del PCE, Dolores Ibárruri, que, juntament amb el poeta i també comunista Rafael Alberti va presidir la mesa d’edat de les primeres Corts democràtiques. Va ser després que Joan Carles I i el president Adolfo Suárez pactessin amb Santiago Carrillo la legalització del Partit Comunista. 

Cerimònia per televisió i "a mitges"

L’anterior cap de l’Estat fins i tot s’havia reservat aquesta setmana en la seva agenda per poder assistir a l’acte del Congrés, en el qual tenia interès a coincidir amb els veterans dirigents de la transició que hi han assistit. Però finalment només ha pogut veure la cerimònia “a mitges, per televisió”. En els parlaments de la presidenta del Congrés, Ana Pastor, i del rei actual, Felip VI, la seva figura ha estat, però, lloada.

Però no ha estat el Congrés qui li ha impedit de ser-hi. L’exclusió ha vingut de la mateixa Casa del Rei, que encapçala el seu fill, i que ha al·legat motius protocol·laris. L’anomalia consistia en el fet que coincidissin un rei en exercici i un altre d’emèrit en un acte de tant valor constitucional. Quan el monarca es dirigeix al ple, no hi ha lloc, segons aquest costum, per al rei anterior. I, de fet, va ser el mateix Joan Carles I qui va imposar aquest criteri des de la proclamació del seu fill com a rei després de la seva abdicació, ara ha fet tres anys.

En qualsevol cas, tot indica que el rei emèrit fa dies que no les tenia totes, com demostra el fet que -sempre, segons el citat diari- contactés amb la presidenta del Congrés, Ana Pastor. Ella mateixa el va informar que s’estava provant d’acomodar el protocol perquè pogués assistir a l’acte. Però, finalment, Joan Carles I ha caigut de la llista de convidats.