El rei Felip VI ha defensat el reconeixement d'un estat palestí per posar fi a la guerra a Gaza, una idea que ja va defensar Pedro Sánchez al novembre i que va obrir una crisi diplomàtica amb Israel. En la seva intervenció aquest dijous a la cloenda de la Conferència d'Ambaixadors, el monarca ha defensat que es tracta d'una via per aconseguir "aturar el cicle de violència" que es viu a l'Orient Mitjà i evitar que es repeteixi en un futur. També ha reconegut que "la tragèdia que viu Gaza està sacsejant la consciència de la humanitat, com també ho va fer l'atemptat terrorista" de Hamàs el 7 d'octubre —"el pitjor de la història d'Israel"—.

Felip VI ha insistit en la necessitat de condemnar l'atac de Hamàs i demanar l'alliberament dels ostatges, així com reclamar "respectar el dret internacional i el dret internacional humanitari". De la mateixa manera, ha afegit que "hem de seguir insistint en el fet que sense una solució política, que passa per l'establiment de l'estat palestí junt amb Israel, no serà possible aturar aquest cicle de violència o impedir que es torni a repetir". És així com ha recordat que la via dels dos Estats "va ser la promesa de la Conferència de Pau de Madrid del 1991 i la comunitat internacional ha de mobilitzar-se per ajudar les parts a materialitzar-la".

Felip VI i la via dels dos Estats

És la primera vegada que el Rei fa referència al conflicte d'Orient Mitjà des del passat 20 d'octubre, quan ho va fer en el seu discurs dels Premis Princesa d'Astúries d'Oviedo. Durant el seu regnat, el monarca ha defensat la solució dels dos Estats en diferents ocasions —tot i que és veritat que des que va començar la guerra a Gaza no havia reafirmat aquesta posició que també defensa el govern espanyol—.

El missatge de Felip VI arriba una setmana després del retorn a Madrid de l'ambaixadora d'Israel a Espanya, Rodica Radian-Gordon, després de la crisi diplomàtica entre el govern de Benjamin Netanyahu i el de Pedro Sánchez. En un comunicat, el nou ministre israelià d'Afers Exteriors, Israel Katz, va constatar un "canvi cap a millor" en els missatges de l'executiu espanyol. Tenint en compte "la importància de les relacions entre Israel i Espanya", el ministre va decidir que l'ambaixadora tornés a la capital espanyola: "S'ha decidit que l'ambaixadora torni a Madrid i continuï promovent el dret de l'estat d'Israel a protegir els seus ciutadans contra l'organització terrorista Hamàs, i a exercir pressió internacional per alliberar els segrestats a la Franja de Gaza". El retorn estava previst per a aquesta setmana, de manera que la representació israeliana haurà durat poc més d'un mes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!