L'ambaixadora d'Israel a Espanya, Rodica Radian-Gordon, tornarà a Madrid després d'haver estat cridada a consultes a finals de novembre després que es produís una crisi diplomàtica entre ambdós països arran d'unes declaracions del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que va qüestionar si Israel complia el dret internacional en la guerra contra Hamàs, a causa de l'alt nombre de víctimes a la Franja de Gaza. Així ho ha decidit el nou ministre d'Afers Exteriors israelià, Israel Katz, després de constatar que s'ha produït un "canvi cap a millor" en els missatges de l'executiu espanyol i tenint en compte "la importància de les relacions entre Israel i Espanya", segons es recull en un comunicat. La previsió és que l'ambaixadora torni la setmana vinent a Espanya. 

"S'ha decidit que l'ambaixadora torni a Madrid i continuï promovent el dret de l'Estat d'Israel a protegir els seus ciutadans contra l'organització terrorista Hamàs, i a exercir pressió internacional per alliberar els segrestats a la Franja de Gaza", ha afegit el missatge del Ministeri d'Exteriors. Es preveu que el retorn de Radian-Gordon es produeixi la setmana vinent, i així, l'absència de representació diplomàtica israeliana haurà durat poc més d'un mes.

Les declaracions de Sánchez que van provocar una crisi diplomàtica

La crisi diplomàtica es va produir a finals de novembre. En una gira per Israel, els territoris palestins i Egipte, Sánchez va criticar l'alt nombre de víctimes a Gaza per la guerra entre l'Estat jueu i el grup islamista Hamàs. També es va mostrar ferm amb la proposta espanyola de reconèixer un Estat palestí, i va avisar que, si la Unió Europea no es posava d'acord, Espanya prendria "les decisions pròpies".

Aquestes paraules van indignar Israel i van ser lloades per Hamàs, però la gota que va fer vessar el got va arribar una setmana més tard, quan en una entrevista a TVE, Sánchez va afirmar tenir "seriosos dubtes" que Israel estigués complint amb el dret internacional humanitari. El llavors ministre d'Exteriors israelià, Eli Cohen, va anunciar que cridava a consultes a l'ambaixadora a Espanya en protesta a acusacions que considerava "infundades". Així mateix, va cridar per a una "reunió de reprimenda" l'ambaixadora espanyola a Tel Aviv, Ana Salomón Pérez.

Actualment, el nombre de víctimes mortals a Gaza ascendeix a 22.438 persones, i els ferits sumen 57.614, segons el Ministeri de Sanitat de la Franja de Gaza, que es troba en mans de Hamàs, tot i que l'ONU dona per bones les xifres. Israel, però, no contempla aturar l'ofensiva, que va iniciar després d'un brutal atac de Hamàs contra civils israelians en què van morir 1.200 persones. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!