El rei Felip VI anirà a la Conferència de Presidents que tindrà lloc aquest divendres 31 de juliol a San Millán de la Cogolla (La Rioja), i en la qual el cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, informarà als líders autonòmics dels acords assolits al si de la Unió Europea.

Segons ha confirmat la Casa Reial, Felip VI presidirà l'obertura oficial de l'acte i mantindrà una trobada informal amb el president del Govern i els líders autonòmics abans de l'inici de la reunió de la Conferència.

La reunió se celebrarà de manera presencial al Monestir de Yuso del municipi de La Rioja a les 10.30 hores, on Sánchez informarà els líders autonòmics sobre l'acord de la Unió Europea per crear un fons de recuperació a més de tractar la situació dels rebrots en cada comunitat autònoma.

Serà la segona ocasió en què el monarca acudeixi a una reunió amb els líders autonòmics i el govern espanyol, després que assistís també a la Conferència de Presidents que va tenir lloc el 2017 a Madrid, durant el mandat de Mariano Rajoy.

En aquell moment, els governs de Catalunya i País Basc van decidir no acudir a la reunió, una cosa que previsiblement es pot repetir ja que en el dia d'avui tant el president de la Generalitat, Quim Torra, com el lehendekari, Íñigo Urkullu, han mostrat el seu rebuig d'assistir. Per evitar-ho, el cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, ha enviat cartes a Urkullu i a Torra, en la qual els demana que hi vagin de manera presencial.

Torra va demanar de participar de la conferència de presidents d'aquest divendres de forma telemàtica, en lloc de desplaçar-se fins a La Rioja, ja que les restriccions establertes a Catalunya, segons el seu parer, "fan molt difícil el seu desplaçament fora de la ciutat de Barcelona". Tanmateix, la portaveu del Govern, María Jesús Montero, va deixar clar aquest dimarts que "en ser una conferència presencial, tots els presidents hauran de participar de forma presencial" i ha indicat que no fer-ho així seria "una falta de respecte" a la resta de presidents.

El president Torra, en assabentar-se de la presència del rei a la Conferència, ha expressat: "Vaja".