Confirmat el veto a Jordi Sànchez, ja es posa en marxa el mecanisme de la ronda de contactes amb Felip VI prèvia a la investidura. El rei espanyol rebrà la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, aquest mateix dilluns, a les cinc de la tarda al Palau de la Zarzuela. En aquesta trobada comunicarà qui són els representants dels diferents grups per a les reunions, que previsiblement tindran lloc aquesta mateixa setmana. Després d'aquest tràmit, el monarca presentarà un candidat a la investidura.

Aquest dilluns al matí, la sala segona del Tribunal Suprem ha rebutjat la participació de Jordi Sànchez com a representant de JxCat, que ara ha d'acabar de decidir si hi envia algú per a substituir-lo o no. Encara no ho ha aclarit. Per la seva part, com en anteriors ocasions, ERC no enviarà cap representant a la ronda amb el monarca espanyol.

En la seva interlocutòria d'aquest dilluns, la sala segona assegura que no existeixen “importants i comprovats motius”, com al·legava la defensa, per a autoritzar la sortida de presó, perquè “el permís demanat no encaixa en l’existència d’un esdeveniment que afecti un familiar de l’intern”. A més, el tribunal del procés considera que Jordi Sànchez és “perfectament substituïble per qualsevol altre membre de la seva candidatura política”. Afegeixen en aquest sentit que “la negativa que ara resolem implica una limitació que és inherent a la mesura cautelar que li afecta”.

Només necessitava vistiplau de Marchena

La ronda de consultes del rei és un tràmit que regula l'article 99 de la Constitució espanyola, que estableix que “després de cada renovació del Congrés dels Diputats, i en la resta de supòsits constitucionals en què procedeixi, el Rei, amb consulta prèvia als representants designats pels grups polítics amb representació parlamentària, i a través del president del Congrés, proposarà un candidat a la presidència del govern espanyol”.

No hi havia cap impediment perquè hi anés Sànchez, malgrat la seva suspensió com a diputat, perquè no està regulat qui ha de ser el representant que vagi a la trobada al Palau de la Zarzuela. No sempre han estat els portaveus o diputats de les formacions al Congrés. El 2016, per exemple, hi va anar el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, que ni tan sols era diputat a les Corts. Només necessitava l’autorització del Suprem per sortir en llibertat, que no ha obtingut.