El rei Felip VI tornarà a Barcelona aquest dijous per l'entrega dels premis de la Fundació Princesa de Girona. L'acte, que se celebrarà al CaixaForum de la capital catalana, suposarà la tercera visita del monarca a Catalunya en les darreres dues setmanes, la segona després que el govern espanyol concedís els indults als presos polítics.

A Felip VI l'acompanyaran la seva esposa, la reina Letícia, i les seves filles, la princesa Elionor i la infanta Sofia. Segons ha informat la Fundació en un comunicat, l'any passat no es va poder celebrar el lliurament en l'habitual cerimònia anual a causa de les condicions sanitàries derivades de la pandèmia del coronavirus, per la qual cosa es lliuraran tant els de 2020 com els de 2021. A la cerimònia hi intervindran tant el Rei com la princesa Leonor.

Més enllà de l'habitual cort de monàrquics -empresaris i polítics unionistes- que acostumen a acudir als actes de Felip VI en terres catalanes, el Rei també rebrà, un cop més, una segurament calorosa 'benvinguda' de l'independentisme. I és que tant l'Assemblea com els CDR ja han convocat una manifestació el mateix dijous a les 19:30h just davant del CaixaForum. 

cartell protesta rei premis princesa girona

"Aquest dijous tornarem a deixar clar que a Catalunya ni rei ni corona", ha alertat l'organització que presideix Elisenda Paluzie. "Ni rei ni Corona, independència. Davant la presència del Borbó convoquem conjuntament amb l'Assemblea per cridar ben fort 'Foc al Borbó'", han animat per la seva banda els CDR. 

De fet, en les darreres dues visites també es van produir protestes contra la presència del Borbó en les quals es van cremar o llançar pintura contra retrats seus.

foto cremen crema foc rei felip vi CDR mobile inauguracio mani concentracio EFE

Crema del retrat del Rei el passat diumenge en la inauguració del Mobile / Foto: Efe

Protesta monumental el 2019

L'última vegada que es va celebrar l'entrega d'aquests premis a Barcelona va ser el novembre del 2019, menys d'un mes després que es fes pública la sentència del procés. L'acte va provocar una protesta monumental en la qual van participar milers de persones

Ja en aquella ocasió, el Govern de la Generalitat, que aleshores estava encapçalat pel president Quim Torra, no va assistir a l'acte. Enguany el president Pere Aragonès també ha avançat que no hi anirà al·legant que participarà a qualsevol acte en el qual es puguin defensar els interessos de la ciutadania de Catalunya, però no als que siguin "per enaltir a la Monarquia".

Cal recordar també que ja el 2019, Elionor va fer una part de la seva intervenció en català, gest que es va voler tenir des de la Casa Reial en un dels moments de més crispació pel procés des de la tardor del 2017. Aquesta vegada és probable que la infanta torni a fer-la servir, però amb menys pressió, ja que la situació és diferent. Tant els indults com la represa del diàleg entre la Generalitat i l'Estat semblen haver generat un ambient més distés, almenys a curt termini, en la política catalana.

 

Imatge principal: Un retrat del Rei crema en protesta per la seva presència al sopar inaugural del Cercle d'Economia / Foto: Montse Giralt