Vuit dies després del ple a la totalitat en el qual el Govern va aconseguir tramitar els pressupostos amb els comuns i malgrat les proclames dels partits del Govern reivindicant la majoria independentista del Parlament, la CUP assegura que l'Executiu no els ha tornat a citar per negociar els pressupostos: "La resposta és senzilla. No. Parlen molt amb els comuns, però amb nosaltres no", ha declarat la diputada Eulàlia Reguant, que ha dit que fa molt temps que malgrat la retòrica del govern de parlar d'ells com a socis prioritaris, moltes de les coses que acorda l'Executiu no és amb ells: "Els socis preferents del Govern al debat de política general van ser el PSC". 

Ha assegurat que els anticapitalistes no s'han mogut de la seva posició, que és la necessitat de fer un gir a l'esquerra: "Si es va cap aquí hi serem. Si el Govern vol parlar amb nosaltres sap que parlarem", ha reiterat Reguant, que ha explicat que avui, que s'acaba el termini per presentar les esmenes parcials als comptes, n'han presentat una cinquantena que van en la línia del que ja reclamaven en les negociacions: deixar enrere els macroprojectes, apostar per un pla de reindustrialització sostenible, la internalització del 061 o l'impuls de la banca pública. 

 

"Hi ha una alternativa. Una alternativa perquè donin resposta a les necessitats del país", ha reiterat Reguant, que ha assegurat que si el Govern camina cap a l'autodeterminació la CUP hi serà. Preguntada específicament per la qüestió de confiança al president Pere Aragonès que la CUP va pactar amb ERC, la diputada ha dit que ho mantenen però que a hores d'ara "no és una prioritat", perquè les seves preocupacions ara són que els pressupostos caminin en una direcció en la qual no caminen: "Aragonès és president amb el compromís de la moció de confiança. Entenem que hauria de complir amb aquest compromís però la preocupació no és aquesta ara", ha reiterat.

Després d'aquesta intervenció la diputada d'ERC Raquel Sans ha assegurat que la CUP és un soci que volen "sempre", que han estat treballant al màxim amb ells per arribar als acords necessaris i que no ha pogut ser, en referència als pressupostos, però ha declarat que seguiran fent "fort" el 52%: "Necessitem ser com més millor. Seguirem treballant amb la CUP per fer-ho possible". I preguntada específicament per les esmenes que presentarà la CUP, ha dit que la voluntat negociadora serà sempre oberta. 

 

Sentència del Suprem: resposta contudent

En la mateixa roda de premsa ha intervingut la diputada Dolors Sabater, que ha valorat la sentència del Suprem que obliga les escoles a impartir un 25% del castellà. Sabater, que ha titllat la sentència com a "greu", ha exigit al Govern una resposta contundent: "Cal que el Govern es posi al davant i no s'excusi darrera de l'autonomia dels centres educatius. Ha de donar la cara i prendre la iniciativa", ha declarat.

Així mateix, arran d'aquest nou atac, ha explicat que a partir d'ara i en defensa de la llengua catalana, els cupaires només faran intervencions en català davant la premsa arreu dels Països Catalans.